Lávka pro pěší i chodníky

Starostové si na sněmu Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) určili 13 hlavních bodů, které budou prioritní pro nejbližší období.

K viaduktu v Dolní Lomné by měla vést cyklostezka z Bocanovic. Ilustrační foto: tm

Společnými silami se například chtějí zasadit o vybudování lávky pro pěší přes řeku Olši u hlavní silnice mezi Bukovcem a Pískem. „Je to nutné. Silnice má v daném místě zatáčku při nájezdu na most, který je poměrně úzký. A to i pro menší auta,“ nastínil předseda SOJ a zároveň starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Mosty u Jablunkova požádaly o pomoc s napojením na chodníky od kruhového objezdu z jablunkovské části Městská Lomná směrem ke kapličce. „Jedná se sice katastrálně o Jablunkov, který se již tímto projektem začal zabývat, ale požadavek přišel z Mostů, protože u kapličky by se chodník napojil na ten v Mostech. Pro pěší to bude bezpečnější,“ pokračoval předseda SOJ.

Ve hře je i propojení cyklostezky od viaduktu v Dolní Lomné směrem k vlakové zastávce v Bocanovicích. Pro jablunkovské sanatorium již SOJ uspořádalo sbírku na nákup elektrovozítka pro údržbu tamního parku. „Sbírka vynesla přes 40 tisíc korun, ale pořízení takového vozítka se pohybuje v několikanásobně vyšších částkách. Právě tu zbylou částku slíbil dofinancovat kraj,“ dodal Kawulok.

K dalším bodům patří vybavení pro výjezdové jednotky hasičů, kompostárna na Jablunkovsku nebo například znovuotevření projektu VIA Sosna.

Další zprávy z regionu