Lékaři poznají před operací srdce virtuálně

Račte vstoupit, před sebou máte srdce, obejděte si ho a vejděte dovnitř. Uvidíte zblízka, co všechno a jak je v něm třeba vyspravit. Tak tuto možnost mají lékaři v třinecké nemocnici Agel. Virtuální realita jim pomáhá lépe se připravit na operaci.

Lékař Otakar Jiravský vysvětluje postup, co vše se musí udělat, aby se dostali k orgánům i dovnitř virtuálně. Foto: mr

„Je to jako cesta do školy. Projdete jí, zapíše se vám do paměti a vy už pak po ní příště kráčíte bez obav a s klidem,“ tak vylíčil použití virtuální reality arytmolog a člen 3D PrintTeamu Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí Otakar Jiravský.

Speciální brýle a ovladače umožní lékařům dostat se do srdce virtuálně. Foto: mr

Popisoval, že se ze všeho nejdříve je zapotřebí získat data, a to z počítačové tomografie, z magnetické rezonance či z trojrozměrného jícnového echa. „Ta data zpracujeme a následně si je můžeme virtuálně zobrazovat za pomocí speciálních brýlí,“ pokračoval lékaře.

Pokud se jedná o jeden izolovaný orgán, jednu část, která má problém, tak si lékaři připraví model, do jehož vnitra se podívají. „Vy se pak můžete s tím orgánem detailně seznámit, stanou se z vás kámoši, můžete v něm být jako doma a to znamená, že pak při operaci znáte každý kout, každý detail orgánu. Pohybovat se v něm můžete skoro se zavřenýma očima, tak dobře ho znáte,“ popisoval dále Otakar Jiravský.

Když operatéři potřebují znát vztahy mezi orgány, připravují si model s plným datovým obsahem, kde je detailně vidět úplně všechno. „Dokážeme si pak zobrazit nejen orgán, ale vše, co je vedle něj či za ním,“ upřesnil arytmolog.

Celý článek si můžete přečíst příští týden v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu