Lékaři zavádí pacientům kardiostimulátor trpaslíka

Váží o polovinu méně než korunová mince. Operace, při níž se pacientovi zavádí, trvá sotva dvacet minut. Řeč je přitom o kardiostimulátoru, který nově používají lékaři v Nemocnici Agel Třinec-Podlesí.

Zavádění nejmenšího kardiostimulátoru trvá zhruba 20 minut. Foto: Agel

Je to nejmenší kardiostimulátor na světě, jmenuje se Micra a má spoustu výhod. Lékaři jej mohou zavádět šetrnou miniinvazivní technikou. „Místo vpichu se znecitliví, celý zákrok je tak prakticky nebolestivý, trvá asi 20 minut a druhý den po výkonu je nemocný propuštěn domů,“ ujistil vedoucí lékař třinecké arytmologie Jan Chovančík.

Nemocnice vpravila nový kardiostimulátor již pěti pacientům, a pokaždé úspěšně. „Je ve tvaru malé kapsle, která v sobě kombinuje kardiostimulátor, baterii a zároveň má na svém povrchu velmi malé elektrody nutné ke stimulaci. Hovoříme o nich jako o takzvaných bezdrátových kardiostimulátorech,” pokračoval Jan Chovančík s tím, že životnost nejmenšího přístroje Micra je zhruba deset let.

Klasické kardiostimulátory lékaři operují pod kůži většinou v podklíčkové oblasti a elektrody musí vést cévami až do samotného srdce. V bezdrátovém stimulátoru dlouhé elektrody zcela chybí, což se promítá do další unikátnosti přístroje, a tím je právě jeho miniaturní velikost.

„Velikost přístroje je velmi malá, Micra je o 93 procent menší než běžně používané kardiostimulátory,” zdůraznil vedoucí lékař arytmologie Jan Chovančík a dodal, že při své velikosti 2,6 cm krát 6,7 mm váží pouhých 1,75 gramu.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu