Letní dětské tábory jsou plné, zdražily jen mírně

Léto se blíží mílovými kroky a s ním i tolik oblíbené dětské tábory. Navyšující se ceny energií i potravin ale dávají tušit, že si letos rodiče sáhnou hlouběji do kapes. Podle provozovatelů prázdninových pobytů zdražování naštěstí nikterak dramatické není.

Letní tábory jsou za dveřmi. Mnohé děti se už nemůžou dočkat. Foto: mr

Dům dětí a mládeže Třinec si cenovou politiku určil už na konci minulého roku. „Ceny jsme zvedli o deset procent, a jak se ukázalo, žádný rodič s tím problém neměl. My ale obecně máme tábory za velice přijatelné peníze a dovolit si je může každý,“ poukázal ředitel zařízení Zdeněk Walach. Pokračoval, že už na jaře byly tábory vyprodané, a to jak pobytové, tak téměř i ty příměstské.

Také třinecký kulturní dům Trisia pořádal každoročně příměstské tábory. „Letos jsme museli navýšit ceny a možná i to způsobilo, že se přihlásilo velice málo dětí. Tyto tábory jsme proto zrušili. Naopak ale letos poprvé pořádáme pobytový tábor na Javorovém a o ten zájem je,“ uvedla mluvčí Trisie Jana Španíková. Dodala, že k mání je posledních pár míst, takže pokud mají rodiče zájem, musí svá dítka co nejrychleji přihlásit.

Pobytový tábor Sedmero pokladů, sedmero cest se spisovatelkou a malířkou Lenou Banszel Freyovou se bude konat od 16. do 23. července a je určen pro děti ve věku 5 až 15 let.

Do Žiaru pojede stovka dětí
Pestrou nabídku táborů již tradičně chystají i odboráři ze ZO OS KOVO TŽ. „V souvislosti s navýšením cen za dopravu, potraviny a energie cena našich táborů vzrostla v průměru o 20 procent. Zájem o pobyty je vyšší než loni, avšak před pandemií byla situace optimističtější. Nemyslím si ale, že za to může pouze nárůst cen, faktorů je určitě více,“ řekl Marcel Pielesz, předseda ZO OS KOVO TŽ. Do oblíbeného Střediska dětské rekreace ve slovenském Žiaru se letos chystá stovka dětí, další se podívají do Itálie či tří lokalit v ČR.

Volnočasové prázdninové aktivity pro děti z Českého Těšína a okolí zajišťuje Středisko volného času Amos. V nabídce má hned několik táborů, včetně těch příměstských. „Mezi nejdražší patří tábor s koňmi a tábor Hike, což jsou výjezdy do hor. První z nich vyjde na dva tisíce korun, druhý je o tři stovky levnější. Děti mají v ceně například třikrát denně stravu, pitný režim, a v případě táboru Hike také dopravu a vstupné,“ přiblížila zástupkyně ředitelky SVČ Amos Zdeňka Burda.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu