„Letní řez růst stromů zpomaluje“

S příchodem jara vyrážejí do zahrad zemědělci a pěstitelé. Kdy by měli začít s obhospodařováním svých záhonků a zahrádek přiblížil Martin Koňařík z Třince, který se specializuje na zahradnictví a údržbu zeleně.

Martin Koňařík zastříhává větvě stromku. Foto: ba

Kdy je nejvyšší čas chopit se zahradního nářadí a pustit se do práce?

Ve chvíli, kdy je jasné, že zima je už definitivně pryč. Doporučuji začít při teplotách nad deset stupňů, kdy už je půda úplně rozmrzlá. Nesmí mrznout, hnojivo potřebuje vodu.

Jednou z prvních zahradních činností je ořez ovocných stromů. Kdy je pro něj nejvhodnější doba?

Ideální okamžik na ořez ovocných stromů nastává v únoru, pokud ovšem není velký mráz. Jádroviny se ořezávají v únoru a nejpozději v březnu, peckoviny až v době květu, tedy v bezmrazném období. Zatímco zimní řez růst stromu podporuje, letní ho naopak zpomaluje. Stříhají se také keře, buď radikálně na jednu třetinu, nebo o jednu třetinu. Některé keře lze stříhat celoročně, ale nedoporučujeme je stříhat v období květenství, kdy slouží opylovačům. Živé ploty stříháme dvakrát třikrát do roka.

Někdo hnojí půdu na podzim, někdo až na jaře. Které období je podle vás přínosnější?

Hnojit se dá na jaře i na podzim, ale já osobně doporučuji podzim. Sklidit úrodu, pohnojit, zorat, tak jak se to dělávalo kdysi. Ať během zimy půda pořádně promrzne, hnůj se v půdě rozloží a ona během odpočinku nabere potřebné živiny.

Kdy je vhodná doba na zahájení výsadby?

Co se týče brambor, ty se dříve sadily na prvního máje. Dnes už se sadí o něco dříve, záleží podle odrůdy. Pravdou je, že brambory by se neměly sadit do studené půdy, potřebují teplo. Měly by mít asi centimetrový až dvoucentimetrový klíček. Jarní přísady do skleníků a vyvýšených záhonů se obvykle sadí v průběhu dubna. Česnek a cibuloviny – kytky se sadí vždycky už na podzim.

Další zprávy z regionu