Léto přineslo další dopravní uzávěry

Hledání parkovacích míst mimo bydliště, objížďky, kolony. S tím vším musí počítat řidiči, kteří jezdí po silnicích našeho regionu. Sezona prací se rozjela a hned tak neskončí. Rekonstrukce probíhají v Třinci na Dukelské, projet se nedá ze Sosny do Vendryně a uzavřená je i frekventovaná Tovární v Českém Těšíně.

Začaly práce na Dukelské. Před domem nyní nikdo nezaparkuje. Foto: mr

Vyjeté koleje, výtluky, poničená zeleň. Tak to nyní vypadá na parkovišti v Dukelské ulici v Třinci, kde začíná velká rekonstrukce. Ta postupně promění lokalitu k lepšímu, ale nebude to zadarmo. Lidé totiž v okolí jen obtížně zaparkují svá vozidla. Práce potrvají čtyři měsíce a vyjdou na 10,7 milionu korun.

Stavební práce začaly minulý týden, a to u domů č.p. 761–771. Kromě rekonstrukce komunikace a dobudování nových prvků parkování čeká lokalitu i oprava přilehlých propojovacích chodníků a vybudování nových chodníkových přístupů. Projekt myslí také na podporu a obohacení veřejné zeleně.

Odměna za trpělivost
Obyvatelé se mohou těšit na regulérní parkovací stání, kde nebudou muset stát dvěma koly na trávě, jak tomu bylo často doposud. Práce si však vyžádají dopravní omezení a nutná bude i úplná uzavírka. Až tamní obyvatelé přečkají všechny stinné stránky rekonstrukce, budou mít k dispozici 51 regulérních parkovacích míst, tři stání budou pro osoby se sníženou schopností pohybu.

Projekt počítá také s umístěním dvou laviček a 11 stojanů na kola situovaných podél přístupových chodníků k jednotlivým vstupům do objektu. Součástí akce jsou sadové úpravy.

Není kde parkovat
Obyvatelé Dukelské sice rekonstrukci povětšinou vítají, ale zároveň s nelibostí nesou, že nyní nemají kde parkovat. „Je to děs, včera večer jsem jezdil po okolí asi půl hodiny, než se mi podařilo zaparkovat. A to se ani neptejte, kde jsem stál. Teď jsem si přeparkoval a budu jezdit na kole,“ řekl rázně muž středního věku, který se představil jako Karel. To starší manželé byli smířlivější. „Je pravda, že v klidu se tady dá zaparkovat jen dopoledne. Pak už to není možné,“ přitakali. Zároveň ale zdůraznili, že na tuto rekonstrukci čekají dobrých dvacet let a moc se těší, až bude hotová. „Jako větší problém než parkování vnímám fakt, že nemáme jak vynášet odpad. Tedy máme, ale musíme obcházet celý ten blok domů, což je dost náročné,“ poukázali.

Práce jdou podle plánu
Jednou z největších dopravních zátěží je v Třinci rekonstrukce mostu na Závodní ulici. Ta by měla skončit na konci července. „Máme informace od zhotovitelské firmy, že zatím jde vše podle plánu,“ ujistil mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar. Až skončí tato investiční akce, začne ale další, a to oprava silnice z Nebor k válcovně C. I ta s sebou přinese dopravní omezení.

Do Vendryně oklikou
Komplikace řidičů ve Vendryni neberou konce. Kvůli rekonstrukci mostu v lokalitě Černý potok se nedostanou z Vendryně do třinecké čtvrti Sosna.

Na silnici vedoucí z Vendryně směrem k Nemocnici Třinec měli silničáři zrekonstruovat dva mosty. Ten první – v lokalitě Loučky, kde dopravu kyvadlově řídila světelná signalizace, už je hotový. Nyní přišel na řadu most v lokalitě Černý potok nacházející se poblíž katastrální hranice s Třincem.

„Původně měla oprava mostu probíhat za provozu. Nakonec však padlo rozhodnutí, že dojde k celkové uzavírce. Přes staveniště mohou projíždět pouze autobusy a vozidla integrovaného záchranného systému,“ nastínil starosta Vendryně Raimund Sikora. Řidiči budou muset využívat objízdnou trasu až do 17. září. Původně měla oprava mostu trvat až do konce října.

Částečnému omezení v Černém potoku budou na nějakou dobu čelit i cyklisté. „Budou muset zastavit a přes staveniště jízdní kolo provést,“ dodal Sikora.

Lávka už stojí
Aspoň jedna dobrá zpráva přichází z Vendryně. Provizorní dřevěná lávka přes Olši, vedle rekonstruovaného mostu přes řeku směrem na Karpentnou, kterou strhla voda, opět slouží cyklistům a chodcům.

Obyvatelé Karpentné a Zaolší mohou znovu využívat původní autobusové spoje. Cestující vystoupí na zastávce Vendryně u Číže, přejdou přes lávku a na zastávce Bystřice pod Estakádou znovu nasednou do navazujícího autobusu jedoucího do Vendryně či Bystřice.

Tovární a dvě uzavírky
Řidiče v Českém Těšíně čeká hned na začátku prázdnin omezení v dopravě. Od 1. července až do 15. srpna je neprůjezdná ulice Tovární. Uzavírka bude mít dvě etapy: prvních 15 dní v červenci bude uzavřen silniční provoz na křižovatce ulic Tovární a Hraniční. V době od 15. července do 15. srpna bude uzavřen silniční provoz ve 130 metrů dlouhém úseku od domu č. 313/25 po dům č. 1983/39. Objízdná trasa vede po ulicích Střelniční, Dukelské a Potoční.

Autobusy příměstské dopravy linky č. 871734 pojedou až do poloviny srpna po náhradní trase po silnici 1/11 a silnici II/468 ulice Jablunkovská. Provoz autobusové linky společnosti ARRIVA č. 875725, bude po dobu trvání uzavírky zrušen.

Další zprávy z regionu