Letošní Majáles zahájily přednášky

Oslava studentského života v hutnické metropoli pomalu začíná. Majáles Těšínského Slezska začal psát svou třetí kapitolu a uspořádal pro žáky středních škol zajímavé přednášky.

Ján Moder přišel diskutovat se studenty o budoucnosti werku. Foto: mr

Přednášky se konaly v třinecké Trisii minulý pátek a v pondělí. Řada odborníků přinesla studentům zajímavé informace, například o programu Erasmus, dezinformacích, světě médií či organizaci Lékaři bez hranic.

V pondělí se před zvědavé studenty postavil i Ján Moder, jeden z majitelů Třineckých železáren. „Jsem moc rád, že jsem dostal pozvánku na tuto besedu. Podle mě je hodně důležité, aby si mladí lidé organizovali něco sami. Získají cenné zkušenosti a naučí se na vlastní kůži dělat něco od A do Z,“ chválil studenty. „Jsem přesvědčen o tom, že v našem regionu vyrůstá šikovná mladá generace, která vyniká v mnoha oblastech. To, jak se bude vyvíjet naše budoucnost, záleží na vás. Vím, že je doba těžká, čelíte záplavám informací, všechno se zrychlilo. Přesto věřím, že to zvládnete,“ obrátil se na posluchače.

Představil jim chod železáren, prozradil zajímavosti o historii hutě. Popsal, jaké výrobky v ní vznikají i kudy se bude ubírat. Jaké má plány a co všechno dělá, aby zlepšila životní prostředí místních obyvatel. A hlavně jim zdůraznil, že železáren se nemusí bát. Naopak, na werk by měli být hrdí, a to nejen pro jeho historii a současnost, ale i velkolepé plány.

Po přednášce pak čelil zvídavým dotazům studentů. Hned první se týkal hokejistů Ocelářů, zdali vyrazí do Pardubic tryskáčem. Ján Moder se smál a odvětil, že určitě ne. Do Čech prý pojedou pěkně vlakem nebo autobusem.

Další otázky se ale už týkaly železáren. Mládež například zajímalo, jaké nejtěžší okamžiky továrna kdy zažívala. „Nevím, jestli nejtěžší, ale hodně náročné byly roky 1996 až 2000. Byla krize, přesto jsme neustále ctili zásadu, že naši zaměstnanci musí dostat mzdu za každou cenu, i když se podniku nedaří. Obraceli jsme každou korunu, ale na výplaty bylo vždy,“ zavzpomínal Ján Moder.

Odkryl i informace o tom, jaké jsou plány werku v blízké budoucnosti. Upřesnil, že jedním z cílů je udržet současnou zaměstnanost. Dalším je postavit elektrickou obloukovou pec i novou aglomerační linku. „Hledáme cesty k čistější výrobě a postupné dekarbonizaci. To je cesta, kterou musíme jít,“ řekl.

Žáci se ho také ptali, do čeho by investoval, kdyby byl mladý a začínal podnikat. „Určitě do IT technologií. Možná bych se také držel faktu, že lidé budou vždycky jíst, churavět a umírat. Proto bych vložil peníze do potravinářství, zdravotnictví a pohřebnictví,“ překvapil mnohé Ján Moder.

Studentům se přednáška líbila. „U nás ve třídě si někteří myslí, že pracovat ve werku je až poslední volba. Přednáška mě ale utvrdila o tom, že to tak vůbec nemusí být. Myslím, že hodně z nás dneska změnilo na železárny názor,“ podotkl student Jakub.

Přednášky byly předkrmem Majálesu. Hlavní program se bude konat před Trisií 10. května.

Další zprávy z regionu