Lidé darovali africkým dětem přes dvě stovky kol

Staré, potlučené, ale i novější a v pěkném stavu. Na dvorku obecní policie v Bystřici se během května nakupilo přes dvě stě kol. Nyní poputují do rukou servismanů a mnohá vyrazí na dlouhou cestu přes moře až do Afriky. Tam na nich děti vyrazí do školy.

Na dvorku se sešla různá kola. Od dětských, přes horská až po téměř historická. Jen elektrokolo chybělo. Foto: mr

Sbírka Kola pro Afriku se konala v Bystřici poprvé. A měla úspěch. „Úžasný projekt, úžasný výsledek a úžasná koordinace všech zúčastněných,“ nešetřil slovy chvály starosta Bystřice Roman Wróbel. Pokračoval, že když dostal nabídku, zda by Bystřice vstoupila do projektu, neváhal ani na okamžik. „Zpřístupnili jsme pozemek a poskytli i strážníky, aby na akci dohlédli. Výsledek pak předčil naše očekávání. Moc rádi se sbírky zúčastníme i příště,“ doplnil starosta.

Svá nevyužívaná kola nosili do sbírky lidé z celého regionu. „Některá z nich třeba nyní nejsou pojízdná, ale všechna budou technici upravovat. Poté kola odjedou do africké Gambie. Tamní obyvatelé se učí sami si je následně servisovat,“ podotkla Lucie Trombiková z MAS Jablunkovsko.

Jak také popsala, dárci přinesli různá kola. Dětská, silniční, horská i trekingová. „Byly mezi nimi i sběratelské kousky. Takže k nám například přišel pán, jestli by si jednu starou Ukrajinu mohl vzít, že by ji potřeboval na náhradní díly,“ usmála se Lucie Trombiková.

Některá dětská kola lidé nosili s tím, že děti už o ně nestojí. „V rámci sbírky přinesli mnozí také náhradní díly, ale i dětské helmy. Ty zůstanou obecní policii v Bystřici, která pořádá pro školáky výcvik bezpečné jízdy na kole,“ pokračovala Trombiková.

Kola si minulý týden převzala společnost Smolo. „Sbírku podporujeme již třetím rokem a za tu dobu jsme v rámci kraje odvezli celkem 1 500 kol. Jako odpadová skupina klademe důraz na společenskou odpovědnost a ekologii, zapojujeme se do projektů pro dobrou věc,“ upozornil jednatel firmy Lukáš Bojko. Akce tak má dvojí rozměr, stará kola pomůžou dětem a neskončí někde na skládce.

Další zprávy z regionu