Lidé opět mohou poděkovat beskydským horám úklidem

V den státního svátku na Václava se tisíce dobrovolníků vydají do Beskyd, aby znovu poděkovali horám. Šestý ročník nejrozsáhlejší úklidové akce v Beskydech Poděkuj horám se uskuteční na devíti sběrných místech včetně Třince.

Na sv. Václava lidé mohou vyrazit děkovat horám. Stačí se zapojit do úklidu. Foto: Čisté Beskydy

Dobrovolníci, kteří se rozhodnou poděkovat úklidem horám, se mohou dostavit na sběrná místa v čase mezi 8. a 12. hodinou a vyzvednout si černé a žluté pytle – zvlášť na směsný odpad a zvlášť na plasty. Kromě toho budou k dispozici také pracovní rukavice a mapky s doporučenými trasami, které budou vytvořeny ve spolupráci s obcemi a správci lesů.

„Letos jsme nad touto akcí převzali záštitu. Sběrné místo s kontejnerem najdou zájemci u dolní stanice lanovky na Javorový a pak také i na Javorovém,“ upřesnila primátorka Třince Věra Palkovská a doplnila výzvu: „Zapojte se letos do úklidu, Beskydy si to určitě zaslouží.“

Veškerý vysbíraný směsný a velkoobjemový odpad ze sběrných míst svezou města a obce na skládku, plasty pak na dotřiďovací linku k recyklaci. Nově se akce výrazně zaměří na osvětu především směrem k dětem. Proto budou na stanovištích ve Frenštátě, Frýdlantu a Třinci probíhat po celé dopoledne zábavné interaktivní vzdělávací hry o drobné ceny zaměřené na správné nakládání s odpady.

„Naposledy přišlo poděkovat horám téměř pět tisíc dobrovolníků, kteří pomohli Beskydy uklidit, ale také objevili řadu černých skládek, které byly následně zlikvidovány. Doufáme, že se letos   zase všichni potkáme a společně s úctou poděkujeme našim krásným beskydským kopečkům a lesům,“ uvedli pořadatelé.

Další zprávy z regionu