Lidé se brání zrušení rondelu peticí

Kruhový objezd v Bystřici poblíže čerpací stanice, který je místem častých dopravních nehod, má zmizet. Po rekonstrukci vozovky namísto něj vznikne klasická křižovatka. Místním lidem se to ale nelíbí. Sepsali petici, v níž požadují výstavbu bezpečného rondelu nebo křižovatky se světelným zařízením.

Hasiči u jedné z posledních nehod na rondelu v Bystřici. Foto: Policie ČR

Jedna z posledních nehod se na kruhovém objezdu stala v neděli 3. března okolo 17.20 hodin.

„Automobil značky Toyota RAV4 černé barvy označený jako vozidlo TAXI jedoucí ve směru z Milíkova na Bystřici se zde střetl s motocyklem značky Ducati červené barvy jedoucím zleva po kruhovém objezdu ve směru od Třince. Následkem střetu došlo k pádu motocyklisty na komunikaci, přičemž utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů,“ popsala policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Právě z těchto důvodů provizorní rondel zmizí a na místě vznikne běžná křižovatka.

Plány se nelíbí některým tamní obyvatelům. Dokonce nyní sepsali petici, v níž chtějí prosadit, aby na místě současného dočasného kruhového objezdu vznikl nový, avšak plnohodnotný a bezpečný, případně světelná křižovatka. „Jsme si vědomi, že současný rondel vznikl jako dočasný, ovšem jeho zrušením dojde ke zvýšení rizik spojených se silničním provozem v daném místě. Vždyť celoevropským trendem je nahrazovat klasické křižovatky právě kruhovými objezdy, nikoliv naopak. To je podle nás krok zpátky,“ argumentují tvůrci petice.

Upozornili, že kruhový objezd je spojnicí pro občany několika obcí, pokud zanikne, velice se ztíží průjezdnost křižovatkou zejména ze směru od Milíkova i od Bystřice.

Lidé, kteří petici chtějí podepsat, tak mohou učinit například v Bystřici v Hospůdce Pod lípami, v Bowling Clubu, v Poly Cafe, ve Špiler budě, v restauraci Stadion či v Milíkově v hospodě Na pile a v Hostinci nad Kopytnou v Košařiskách.

Starosta Bystřice Roman Wróbel zatím na stůl petici nedostal. „Až ji obdržíme oficiálně, samozřejmě se jí budeme zabývat, jak nám velí zákon,“ zdůraznil starosta. Pokračoval, že pro něj je nyní podstatné, že druhý nejnehodovější kruhový objezd v České republice zanikne. „Plány jsou takové, že tam vznikne klasická křižovatka s odbočovacími pruhy a s úsekem se sníženou rychlostí na padesát kilometrů v hodině. Máme už připravený projekt na její výstavbu. Poté budeme samozřejmě situaci na daném místě sledovat. Pokud by se nezlepšila, budeme domlouvat další kroky,“ připomenul svá dřívější slova starosta.

Uvedl také, že celý úsek bývalé silnice 1/11 do nynějška vlastnilo Ředitelství silnic a dálnic. To tento rok nechá opravit povrch cesty v úseku od neborovského kopce právě po tuto křižovatku a následně ji převezme pod svá bedra Správa silnic Moravskoslezského kraje.

Další zprávy z regionu