Lidé se v anketě postavili proti elektrárně s ovečkami

Nová fotovoltaická elektrárna je ve hře ve Stříteži. Vyrůst měla na soukromých pozemcích. Podle vedení obce jde o velký zásah do krajiny, proto formou dotazníku oslovilo občany, zda s ní souhlasí. V anketě se obyvatelé obce postavili většinou proti stavbě.

Obecní úřad ve Střiteži. Ilustrační foto: mr

„Projekt je koncipován mimo zastavěnou část, ale byl by to veliký zásah do rázu obce. A v krátké době druhý, protože si nově musíme zvykat na dálnici,“ nastínila starostka Stříteže Michaela Porvisová.

„Kvůli dobrým vztahům s obcí však firma slíbila, že přes náš nesouhlas do toho nepůjdou,“ dodala starostka.

Ve hře byly dva pozemky směrem na Vělopolí. Ohledně elektrárny by mohl být využit jen jeden, nebo naopak oba dva jako kompletní varianta.

„Na poradě zastupitelů jsme si vyslechli nabídku. Projekt má určité plusy pro obec, ale zásah do krajiny by byl veliký. Proto jsme chtěli nechat rozhodnutí na občanech. Do domácností jsme distribuovali dotazníky,“ doplnila Porvisová. Zároveň v obci vznikla petice proti výstavbě a rovněž diskuze na sociálních sítích nabrala pořádných obrátek.

Z výsledků ankety je jasné, že většina lidí si fotovoltaickou elektrárnu v obci nepřeje. „Proti elektrárně se z došlých dotazníků vyslovilo skoro 60 procent respondentů. Výsledek ankety budeme jako vedení obce samozřejmě respektovat,“ zdůraznila starostka.

Ač plány na elektrárnu ve Stříteži zřejmě vezmou za své, měla být svým způsobem v České republice ojedinělá. „Mezi fotovoltaickými panely by se pásly ovce. Na západ od našich hranic se prý už tato varianta s ovečkami občas objeví,“ doplnila na závěr Porvisová.

Další zprávy z regionu