Lidé ve Stříteži budou muset vydržet měsíc bez pošty

Mnoho let měla obec Střítež svou pobočku České pošty. Nyní se ale situace mění. Pošta se zbavuje svých provozoven a nabízí je novým partnerům. 

Obchod ve Stříteži se propojí s poštou. Otvírací doba by měla být delší. Foto: mr

Lidé si tak pro důchody či balíky chodí třeba do prodejen s potravinami či tabákem. A právě Pošta Partner bude od začátku srpna i ve Stříteži, a to ve stejných prostorách, jako byla doposud.

„Obec s tím nesouhlasí, ale to je tak asi jediné, co může,“ povzdechl si starosta Stříteže Miroslav Jaworek. Jak řekl, pošta se dvakrát obrátila na obec, zda jejich služby nechce provozovat, ta to ale odmítla. Pak se pošta domluvila se soukromým podnikatelem, který provozuje ve Stříteži obchod s potravinami, a to přímo v části budovy u obecního úřadu. „Dala nám tedy výpověď ze svých prostor a ve výběrovém řízení je získal podnikatel, který má hned vedle potraviny. Ten nás žádá, aby mohl provést stavební úpravy, kterými oba své prostory propojí,“ sdělil starosta na posledním zasedání zastupitelů. Ti sice na tento návrh kývli, ale obavy ze změn mají. „Pošta tedy končí 30. června. A podnikatel se zavázal, že stavební úpravy potrvají maximálně měsíc, znamená to tak, že od prvního července až do jeho konce budou místní lidé bez pošty,“ pokračoval Miroslav Jaworek.

Jak bude tuto situaci Česká pošta řešit, nyní neví, ale existuje příslib, že občany pomocí letáčku seznámí, kde si mohou po tuto dobu vyzvedávat poštu či kam mají chodit pro důchod. „Navíc se naskýtá otázka, co se stane, když se onen podnikatel rozhodne ukončit svou činnost?  Pošta má ve svých stanovách, že má povinnost zajistit obslužnost území. Ale co je území? Řídí se podle směrovacího čísla nebo jde o větší územní celek zahrnující více obcí?“ ptali se zastupitelé. „Na západě to tak funguje, ale to neznamená, že to bude fungovat i u nás. Přijde mi to jako nátlak státního podniku, který se zbavuje svých povinností. Nelíbí se mi to,“ přidal se místostarosta Petr Machálek.

Více informací o Poště Partner ve Stříteži se dočtete v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu