Lidem připomenou starobylé škubačky

S něčím netradičním, ale zároveň regionálním chtěli přijít v bystřickém MUZ-ICu. Výsledkem jsou škubačky, které se uskuteční 20. ledna od 17 hodin.

MUZ-IC hostí škubačky. Ilustrační foto: tm

„Škubačky do tohoto ročního období patří. Ještě před nedávnem byly součástí koloritu na vesnici. U nich se spoluvytvářela lidová kultura, vyprávěly se legendy, pověsti, zpívalo se. Tradiční zábavou pak byly poszkubki, kdy si ženy zatančily a rovněž daly štamprli,“ řekl Jan Michalik z MUZ-ICu. V Bystřici se budou snažit navodit jedinečnou atmosféru, která ke škubačkám patří.

„Na škubačkách si lidé budou moci osahat peří a zkusit škubat. Budou se podávat koblihy s povidly a čaj s rumem. Svým vyprávěním večer obohatí Ewa Szczerbowa známá pod pseudonymem Jewka Trzyńczanka a o hudbu se postará kapela Bukóń z Jablunkova,“ vyjmenoval Michalik. Dodal, že akce se zúčastní i lidé, kteří po škubačkách chodívali.

Největším problémem bylo na akci sehnat peří, protože všude již je ke koupi pouze drané. Nakonec Michalik zabrousil do Istebne a po dvou týdnech pátrání za peřím se dočkal úspěchu.

Další zprávy z regionu