Lidem se vrátil dřevěný kostel v Gutech

Na začátku byly slzy, zoufalství a beznaděj. Nyní, téměř po čtyřech letech po žhářském útoku, se vše obrátilo v radost a nadšení. Dřevěný kostel v Gutech už opět stojí a dnes se dočkal slavnostního vysvěcení.

Žehnání kostela Božího těla v Gutech. Foto: mr

Věrnou repliku původní stavby posvětil apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David. Program začal úderem 10 hodiny v neděli 6. června, kdy už kolem obnovené památky postávaly desítky věřících. Součástí svěcení kostela bylo také požehnání nových zvonů a varhan.

„Kostel byl znovu vybudován jako věrná replika původní stavby za použití tradičních řemeslných postupů. Pro stavbu kostela bylo použito 450 m3 jedlového dřeva, 150 m3 smrkového dřeva pro dřevěný šindel a přes 10 m3 dubového dřeva. Investorem stavby byla Římskokatolická farnost Střítež u Českého Těšína ve spolupráci s Biskupstvím ostravsko-opavským,“ připomenul vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek, který celé čtyři roky koordinoval práce na znovupostavení kostela.

„Kolik umu, lidské práce, dobročinní dárců bylo potřeba, aby mohlo vzniknout toto dílo. A my jen můžeme žasnout, jak jsou všichni ti řemeslníci šikovní, že dokázali postavit takovou nádhernou stavbu. Je to místo vytvořené lidmi i bohem,“ prohlásil Martin David. Doplnil, že kostel v Gutech zničily plameny, ale žáru odolal dřevěný kříž. „Ten nám bude vždy připomínat, že jediné, co je věčné, je obětující se láska,“ dodal.

Více si budete moci přečíst ve středečním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu