Los určil, kdo zaparkuje auto na sídlišti Sosna

Ticho a napětí, které by se dalo krájet. Tak vypadalo losování míst v novém parkovacím domě na Sosně. Konalo se v sále třinecké knihovny a účast byla hojná.

Losování se konalo v knihovně. Lidé s napětím čekali, zda zazní jejich číslo. Foto: mr

„Dlouho jsme přemýšleli, jak to udělat, aby byl systém spravedlivý. Chtěli jsme transparentní způsob, aby nemuseli občané města postávat před podatelnou třeba i několik hodin. Nakonec jsme se rozhodli pro veřejné losování, což se asi v dějinách Třince ještě nikdy neuskutečnilo,“ obrátil se na přítomné náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Upřesnil, že se bude losovat celkem 82 míst, z nichž pět je určeno pro osoby se zdravotním znevýhodněním. „Do této kategorie se nám ale nepřihlásil žádný zájemce. Proto rozdělíme i tato místa, ovšem s tím, že pokud by se někdo se zdravotním znevýhodněním přihlásil, nájemce mu bude muset své místo přenechat,“ vysvětloval dále náměstek.

Losovali se i náhradníci. Ti místo na parkování získají jen v případě, že by si nový nájemce vše rozmyslel a nepodepsal nájemní smlouvu s městem.

Losování přihlížela notářka. Lidé, kteří se do něj přihlásili, dostali e-mailem od města přiděleno své číslo. Pokud u losování padlo, mohli se radovat.

Po ukončení Ivo Kaleta ještě přítomným sdělil, že si nové nájemce budou úředníci magistrátu postupně zvát na radnici, aby podepsali smlouvu a převzali si čip. Čeká je také školení. Na něm se dozvědí, jak správně zaparkovat a jak se vyhnout možným problémům u vjezdu.

„Je mi líto, že se nedostalo na všechny zájemce. Je ale třeba si uvědomit, že z parkovišť na sídlišti nyní zmizí 82 aut, která se přesunou do parkovacího domu. A to také není úplně špatná představa,“ dodal Ivo Kaleta.

Lidé, kteří měli štěstí a místo na parkování získali, neskrývali radost. „Je to skvělé. Přijedu večer domů a budu vědět, že mám kde nechat auto. Tak se mi stává, že kroužím po sídlišti třeba už odpoledne a nic nenacházím,“ je spokojený nájemce Zdislav. Dodal, že mu i cena 1 000 korun za měsíc připadá adekvátní. „Vůbec jsem ji neřešil,“ dodal.

Další zprávy z regionu