Lukáškovi přestalo pod vodou tlouct srdíčko

Čtyřletého Lukáška Foldynu vždy přitahovala voda. A u babičky s dědou měli na zahradě nádherný bazén. Když měl Lukášek 16 měsíců, rodičům bylo jasné, že bazén musí ohradit, aby do něj jejich syn nespadl.

Lukášek společně s rodiči a mladším bráškou Michaelem. Foto: tm

Rodiče se zrovna chystali v garáži ohrazení natírat, Lukáška hlídali prarodiče. Ovšem chlapec se v nestřežené chvíli vytratil – samozřejmě k bazénu. Babička myslela, že hlídá děda, a naopak. „Najednou zjistili, že Lukáška nevidí a nastal poplach. Všem nám bylo jasné, že bude u bazénu. Bohužel pod hladinou. Voda ho vždy lákala, proto jsme chtěli, aby ho prarodiče hlídali. Proto jsme dělali plot, abychom předešli tomu, co se bohužel stalo,“ vyprávěla Lukáškova maminka Zuzana Hubová.

Tatínek Jan Foldyna okamžitě skočil do bazénu a chlapce vytáhl. „Byl bez životních funkcí, proto jsem začala s oživováním, což se mi nepodařilo, ale mezitím již dorazili přivolaní záchranáři. Srdíčko mu začalo tlouci až po jejich zásahu, ale oživovací pokusy museli několikrát opakovat, protože srdce se Lukáškovi pořád zastavovalo,“ přiblížila maminka. „Nevíme, jak dlouho byl pod vodou, ale podle toho, co o něm nikdo nevěděl, to bylo asi 10 až 15 minut,“ doplnil Foldyna.

V nemocnici rodičům řekli, že za tři dny se uvidí, zda chlapec přežije. V umělém spánku byl 10 dnů, lékaři o jeho život bojovali i díky silnému plicnímu ventilátoru. Poškozeny byly všechny orgány včetně mozku. „Po probuzení dýchal pomocí kyslíkové masky, ale ohledně dalších prognóz byli lékaři neurčití. Byl na kapačkách, ležel, nereagoval na nic. Má poškozený mozek,“ vypočetl tatínek. Ovšem Lukášek svůj boj o život vyhrál, ale vrátil se do něj mentálně i zdravotně ve velice špatném stavu.

Od té chvíle se jim zásadně změnil život. Lukáškovi pomáhají různé druhy rehabilitací, na které musí dojíždět do Ostravy, do FrýdkuMístku, Nového Jičína, Klimkovic a pravidelně i do Kladna na týdenní pobyty do přetlakové komory. Tam dýchá pod tlakem absolutně čistý kyslík, který jeho tkáním hodně pomáhá.

„Rehabilitace se vzájemně doplňují, terapeuti mezi sebou vše konzultují. Právě díky rehabilitacím u něj došlo ke zlepšení. Již se například s opřením o stůl dokáže postavit. Rovněž absolvuje logopedická cvičení, aby se naučil mluvit,“ doplnil Foldyna.

„Rehabilitace máme každý všední den, ale pojišťovna je neproplácí. Zkoušeli jsme i lázně, které sice pojišťovna hradí, ale kýžený výsledek nepřinesly. Ten vidíme právě v rehabilitacích, po nich u Lukáška pozorujeme zlepšení jeho stavu,“ doplnila maminka. Veškeré získané peníze chtějí rodiče využít právě na tolik potřebné rehabilitace.

Během chtějí chlapci pomoci
Charitativní podtext má běh, který se 22. července uskuteční ve Smilovicích. Vše podstatné se odehraje v areálu zdejšího sportcentra. Výtěžek z akce je určen čtyřletému těžce nemocnému Lukáškovi.

„Charitativní běh chceme pořádat každoročně, přičemž vždy si vybereme prioritně nějaké dítě, případně dospělého, kterému budeme chtít pomoci v léčbě. Proto jsme založili nadaci Smilovice pomáhají,“ nastínil starosta Smilovic Martin Eschner s tím, že pro letošní rok obdrželi devět smutných příběhů. Z nich nakonec vybrali Lukáška. „Bylo těžké někoho vybrat, zvažovali jsme vždy plusy a minusy, vše konzultovali s lékaři,“ doplnil starosta.

Samotný běh se uskuteční v sobotu 22. července. V 9.15 hodin je start první kategorie a v 10 hodin vyrazí na trasu ostatní. „Jsem rád, že náš běh podpořilo množství osobností, například paralympionik Jiří Ježek, Oceláři, vnuk olympijského vítěze ve skoku na lyžích Jiřího Rašky Jan Mazoch, účastnice soutěže MasterChef Česko Evi Tomečková a další,“ vypočetl Eschner. „Bližší informace zájemci získají na webových stránkách a Facebooku obce,“ doporučil starosta.

Další zprávy z regionu