Lyžařská sezona propukne asi až kolem Vánoc

Třebaže sněhová pokrývka roste před očima, lyžařské areály v našem regionu vesměs se zahájením sezony otálejí. Obávají se, že ještě přijde obleva, a vleky tak nejspíše pustí až v období Vánoc. Dobrou zprávou je, že většina provozovatelů se nechystá zvedat ceny za permanentky.

Ilustrační foto: Kempaland

„Sníh sice padá, ale zatím ho opravdu ještě tolik není. Takže prozatím platí, že sezonu rozjedeme až na vánoční svátky. Na druhou stranu, kdyby nám sněhu napadlo opravdu hodně, možná bychom toto rozhodnutí ještě přehodnotili,“ podotkla za ski areál Severka Petra Fedorová.

Pokračovala, že lyžaře jistě potěší, že ceny v tomto areálu zůstávají na stejné úrovni jako loni.

Lyžování za stejné peníze slibují i na sjezdovkách v Mostech u Jablunkova. Se zasněžováním začali minulý týden, nechtějí se spoléhat jen na přírodní sníh. „Zatím ho ale kupíme na hromady a s rozjezdem sezony počítáme někdy v okolí Vánoc,“ podotkl za provozovatele Jiří Rucki. Prozradil, že novinkou jsou dvě zasněžovací děla. „Díky nim zajistíme lyžařům lepší podmínky,“ upozornil.

Podobné zprávy zaznívají ze Ski Armáda v Dolní Lomné. Ani tam za lyžovaní lidé nezaplatí více než loni. „Máme i jednu příjemnou novinku. Vybudovali jsme asfaltovou cestu z Jestřábího až na parkoviště u Apreski baru a dětského lyžařského pásu. Doposud tam byla cesta kamenitá, občas byla hůře sjízdná. To se teď ale mění a věřím, že už k nám dojede opravdu každý,“ podotkl Lubor Pavlík.

Kdy poprvé se lanovka na Armádě rozjede, v tuto chvíli tak docela není jisté. Oficiální termín je zatím 26. prosince. „Je ale pravda, že pokud by nám napadlo hodně sněhu a podmínky byly ideální, můžeme zahájit provoz i dříve,“ dodal.

Na zimu se připravují i v Bukovci v areálu Kempaland. „Ano, zasněžujeme, byť ledové vločky padají z nebe. Přejeme si, aby zimní sezona vyšla, takže jsme se rozhodli investovat do dalších dvou nových sněžných děl,“ popsala starostka Bukovce Monika Czepczorová. Pokračovala, že pro relaxační atmosféru přibyly v areálu odpočinkové lavičky i na samotném vršku Kempy.

„Lyžování chceme zahájit co nejdříve v návaznosti na jednání zastupitelstva, které rozhodne o cenách a slevových akcích už tento pátek, 8. prosince. Doporučuji sledovat webové stránky a Facebook areálu Kempaland,“ doplnila starostka.

Naopak v Řece nad lyžováním visí otazníky. Naposledy tam vleky jely v zimě roku 2022. Provozovatel areálu Jan Cienciala na dotaz, jak bude vypadat letošní zima na tamních svazích, bez bližších podrobností napsal: „Areál je uzavřen a je mimo provoz.“

Další zprávy z regionu