Lyžařské hlídky policistů dohlíží na horách

Návštěvníci hor mohou od začátku ledna opět potkávat policisty speciální pořádkové jednotky ve ski areálech. Vyjíždí například na Severku či do areálu v Mostech u Jablunkova. Dohlíží nejen na chování lyžařů a snowboardistů na sjezdovkách, ale také působí preventivně.

Policisté na horách rovněž pomáhají zraněným. Foto: PČR

Policie vyráží do Beskyd v rámci policejní akce Bezpečně na horách. „Policejní hlídky na lyžích v případě potřeby asistují Horské službě ČR, s kterou mají navázanou kvalitní spolupráci. Vzhledem k tomu, že tito policisté mají i zdravotnický výcvik, poskytují často lidem zraněným na svazích první pomoc, případně jsou schopni osobu transportovat na čtyřkolce,“ upřesnila policejní mluvčí Pavla Procházková.

Pokračovala, že ve volném terénu pomáhají policisté pracovníkům horské služby při pátrání po pohřešovaných osobách, poskytují součinnost pracovníkům správy chráněné krajinné oblasti při kontrolách skialpinistů, kteří nerespektují vyznačené trasy a vstupujících na místa, kde je pohyb zakázán a tím ohrožují svůj život i životy ostatních.

„Za těch pár dní letošního roku za sebou již mají také několik dobrých skutků. V jednom případě pomohli mladé ženě na hřebeni Radhoště nalézt vytracený mobilní telefon a ve druhém případě asistovali při vytyčení perimetru pro přistání vrtulníku, který byl přivolán k ženě s epileptickým záchvatem,“ prozradila mluvčí.

Policejní lyžařské hlídky tak jsou v daných oblastech nápomocny jak lyžařům či snowboardistům, tak také návštěvníkům, kteří se do hor vydali za krásou přírody.

 

Další zprávy z regionu