Magistrát vystavil výtvarné práce studentů gymnázia

Třinecká minigalerie, právě tak se dá nazývat chodba ve třetím podlaží třineckého magistrátu. Má na to právo, protože se tam na začátku týdne už po šesté konala vernisáž.

Studentka Anna Bojková se svými obrazy. Vystavuje zde úplně poprvé. Foto: mr

Tentokrát svou tvorbu představují studenti Gymnázia Třinec pod vedením profesorky Lenky Klepaczové. „Vystavujeme u nás regionální umělce, ale tentokrát jsme si řekli, proč nedat příležitost mladým? A kdo ví, možná někdo z nich bude také jednou významným výtvarníkem,“ zamyslela se s úsměvem primátorka Věra Palkovská. Těší ji, že o výstavy má zájem i veřejnost. Město lidem proto vychází vstříc a zařídilo přímo pro minigalerii samostatný zvonek, aby se nikdo neostýchal a mohl se přijít podívat. „Mě osobně každé ráno, když jdu do práce, obrázky potěší. Úřad je díky nim útulnější a srdečnější. Výstava je dokonce i inspirující, protože už i další pracovníci úřadu si chtějí zdobit své chodby, aby byly pro návštěvníky příjemnější,“ doplnila primátorka.

Zahájení výstavy zpestřili studenti hudbou. Foto: mr

Lenka Klepaczová na vernisáži vysvětlila, že výstava shrnuje práce studentů za posledních deset let. „Jsou zde ale i úplně čerstvé práce. Najdete tady kresby, malby i koláže. Jsou to práce nejen z hodin výtvarné výchovy, ale i obrazy, které si tvořili studenti samostatně,“ upřesnila profesorka, která netajila nadšení, že mohou její studenti vystavit svou tvorbu právě na chodbě úřadu.

Minigalerie na chodbě úřadu. Nápad, který se velice dobře ujal. Foto: mr

Svou premiéru tak zažila studentka Anna Bojková. „Vystavuji veřejně úplně poprvé. A jaké mám pocity? Troška trémy, ale jinak je to skvělé,“ usmála se mladá výtvarnice. To její kolegyně Kateřina Balcarová už má jednu výstavu za sebou, byť se jednalo o kolektivní akci výtvarného kroužku v Bystřici. „Malování beru jako hobby a relax. Nemyslím, že bych se jím někdy zabývala profesionálně. Prostě mě to baví,“ podotkla studentka.

Výstava na radnici potrvá dva měsíce.

Další zprávy z regionu