Malé pacienty v Třinci operují pomocí laseru

Nemocnice Třinec jako třetí zdravotnické zařízení v České republice a jako první na Moravě a ve Slezsku nabízí dětským pacientům odstranění nosní mandle pomocí laseru.

Malí pacienti nemusí díky unikátní metodě trávit v nemocnici po odstranění nosních mandlí ani jednu noc. Foto: archiv nemocnice

Laser, neboli plazmová koblace, je v současné době nejmodernějším a nejšetrnějším způsobem operace odstranění nosní mandle. Metoda se provádí v celkové anestezii bez použití ostrého chirurgického nástroje. „Zvětšená nosní mandle se odstraní pomocí speciální sondy, která na svém konci vytváří plazmové pole pracující v teplotním rozmezí 40-70 °C. Dochází k rozrušení tkáně mandle a současně odsátí. Lépe se odstraní zvětšená lymfatická tkáň i v místech, kam nemůže při klasické metodě kyreta. Netraumatizuje se ostrými nástroji spodina nosní mandle, nevyvíjí se žádný tlak na krční páteř,“ popsal metodu primář oddělení otorinolaryngologie Mieczysław Szwarc.

Jak dále řekl, výsledkem je zachovaná, teplem nepoškozená spodina nosohltanu. Minimalizují se tak pooperační rizika krvácení a pooperační bolesti, hojení je velmi rychlé. „Dětský pacient odchází domů ještě v den zákroku, a to po dospání z narkózy a kontrole dětským a ORL lékařem,“ doplnil primář, který se před nedávnem vrátil ze stáže v Londýně, kde se plně věnoval právě této metodě.

„Použití plazmové koblace je nadstandardní výkon, ke kterému je potřebná speciální jednorázová plasmová operativní sonda. Sonda není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ upozornila mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Další zprávy z regionu