Malí cyklisté najdou v Hnojníku ráj

Vyhnat děti od počítačů a mobilů má v plánu obec Hnojník. Nejen pro ně, ale také pro dospělé postaví pumptrackové hřiště. Vyřádí se na něm milovníci cyklistiky.

Ilustrační foto: tm

Motivovat děti od nejútlejšího věku k pohybu, to je cíl projektu výstavby pumptrackového hřiště. Má vyrůst v Hnojníku kousek od tamní mateřské školy. „Viděl jsem toto hřiště poprvé na dovolené a velice mě překvapil zájem dětí i mladých lidí o něj. Líbilo se mi, že tam jezdili špunti na odrážedlech i větší děcka na kolech. Všichni byli nadšení a bylo vidět, jak moc je to baví,“ začal líčit starosta Hnojníku Miroslav Molin. Poznamenal, že na této dráze se pobaví celá rodina.

Nápad se zalíbil i zastupitelům, a tak je už projekt na výstavbu sportoviště na stole. „Postavíme ho i bez dotace. Nyní jsme ve fázi přípravy projektové dokumentace pro vyřízení stavebního povolení. Samotná stavba pak potrvá asi tři týdny. Náklady budou zhruba ve výši 1,4 milionu korun,“ doplnil starosta.

Pumptracková hřiště jsou velice oblíbená v sousedním Polsku, ale budují je postupně i města a obce v naší republice. Pumptrack je uzavřený, uměle vytvořený okruh pro jízdu na kole, který se projíždí bez šlapání. Je tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, které umožňují udržovat, nebo dokonce zvyšovat rychlost jízdy pouhým pumpováním. Povrch má z hladkého asfaltu, vlnkovou jízdu si tak užijí sportovci nejenom na kole, ale i na bruslích, koloběžkách, skateboardech a longboardech.

Další zprávy z regionu