Maminky myslí na maminky

Svépomocí se skupina aktivních maminek rozhodla vybudovat v Třinci centrum, které bude určeno prioritně pro maminky, těhotné ženy nebo ženy připravující se na mateřství – MaMa POiNT. Jejich heslem je: Neodsouvejte samy sebe do pozadí, u nás jste na prvním místě.

Slavnostní otevření centra. Foto: LS

Nyní je vše téměř hotové, ale ještě před pár týdny tomu bylo zcela jinak. „Začaly jsme naše centrum budovat v jednom domě v třinecké části Kanada. Jedná se o starší dům, který má své kouzlo, ale potřebovaly jsme místnosti upravit pro naše potřeby. Již samotná příprava centra potvrdila, že když my mámy máme místo, ve kterém se můžeme realizovat, zvládneme svépomocí téměř nemožné,“ nastínila původkyně této myšlenky Eva Čavoj.

Dokázaly totiž prostory, které dříve sloužily pro provoz dětské skupiny, samy upravit na místo pro nové účely užití. Jedna maminka tedy tvořila web, jiná letáky, další malovaly stěny nebo přetíraly kachle v kuchyni na jinou barvu, jiné sháněly dary, kde se např. podařilo sehnat dárce nového nábytku do dětské herničky.

Ve druhé polovině října bylo centrum v takovém stavu, aby mohlo začít sloužit svému novému účelu. „Samozřejmě zde je ještě hodně práce včetně nádherné zahrady, kterou také budeme využívat. A to nejen k odpočinku, posezení, ale třeba i pro další akce, jako Mikuláš, jarmark a podobně,“ pokračovala další spoluzakladatelka centra Eva Szotkowská Lacková.

Ovšem to je spíše vyhlídka na jarní měsíce, v zimě maminky naleznou útočiště ve vnitřních prostorách, kde mají k dispozici místnosti pro cvičení, skupinové akce i individuální poradenství, dále hernu pro děti, které si zde mohou hrát pod dohledem, pokud jejich maminky třeba zrovna cvičí.

„Prostě jsme místem, kde myslíme v první řadě na maminky. Abychom jako laskavé mámy mohly pečovat o naše rodiny, měly bychom dovolit, ať je o nás také pečováno. Díky hlídané herničce nebo kurzům s dětmi si můžeme dovolit dát sebe na první místo,“ nastínila Eva Čavoj s tím, že do nového centra může zavítat kterákoliv maminka, přičemž bližší informace získá na webových stránkách nebo sociálních sítích MaMa POiNTu.

„Na začátku byla myšlenka. Tu bych ale bez týmu dalších realizátorek Kateřiny Kubiczkové, Evy Janiczkové a dalších skvělých maminek kolem mne, které mi se vším pomáhaly, nedotáhla do konce. A společně s tímto týmem nyní pracujeme na tom, abychom ostatním maminkám připravily zajímavé programy. Zkrátka aby si u nás dobily baterky, naladily se na porod a mateřství nebo se připravily zpátky po rodičovské do práce,“ uzavřela Eva Čavoj.

Další zprávy z regionu