Marco Polo se změní, výčep nahradí centrum diakonie

Do restaurace Marco Polo už lidé na pivo nějakou dobu nechodí. Nyní objekt pomalu ale jistě chátrá. Je ale šance na jeho záchranu. Leží na bedrech Slezské diakonie, která má s domem velké plány. Vyjdou na 60 milionů korun.

Objekt restaurace by se mohl v dohledné době výrazně změnit. Foto: mr

Akce, ze které mají radost úplně všichni. Tak označila primátorka Třince Věra Palkovská prodej bývalé restaurace Marco Polo. Vlastní ji město, ale zastupitelé na posledním zasedání schválili prodej nemovitosti Slezské diakonii.

Předseda osadního výboru Třinec – Konská – Podlesí Eduard Turoň je spokojený. „Ten objekt potřebuje rozsáhlou investici, o kterou by se měla postarat Slezská diakonie. My bychom v něm měli mít i nadále prostory například pro zahrádkáře nebo PZKO. Je to pro všechny vynikající rozuzlení a já věřím, že vše dopadne dobře,“ řekl Eduard Turoň.

Vizualizace objektu bývalé restaurace Marco Polo vypadá velice dobře. Foto: vizualizace

Největší díl zodpovědnosti nyní leží na bedrech Slezské diakonie. Ta v těchto dnech intenzivně dokončuje projektovou dokumentaci a bude žádat o dotaci z evropských fondů. „Pokud vše půjde dobře, na konci roku bychom finance mohli mít,“ věří vedoucí třinecké Slezské diakonie Petr Wiselka.

Objekt bývalé restaurace je podle něj v hodně zanedbaném stavu. Svědčí o tom i výše dotace, o kterou diakonie žádá. „Chceme získat 60 milionů korun. Kromě obvodových zdí tam totiž vlastně není nic moc použitelné. Takže nás čeká například výměna oken, zateplení, vybudování výtahu, rekonstrukce hlavního sálu, vnitřní i venkovní posezení nebo třeba nové sociální zařízení,“ vypočítal.

Až bude hotovo, diakonie do nového přestěhuje svá střediska, která slouží lidem s duševním onemocněním. Počítá i s vybudováním kavárničky nejen pro klienty, ale i širokou veřejnost.

Další zprávy z regionu