Marek Kubinski začal závodit před svými padesátinami

Začít se dá v každém věku, nikdy není pozdě. Platí to třeba v případě sportovních aktivit. Příkladem je dobrovolný hasič SDH Návsí Marek Kubinski z Návsí, který se ve 48 letech začal věnovat hasičskému víceboji jednotlivců TFA.

Marek Kubinski je členem SDH Návsí. Foto: archiv MK

TFA je v podstatě nejnáročnější hasičskou soutěží, která svými podmínkami simuluje práci hasičů při zásahu, a to v kompletním zásahovém obleku. K tomu je zapotřebí výborná fyzická kondice – především rychlost, síla a výdrž.

„Příliš jsem se nehýbal, začal jsem přibírat. Vrhl jsem se na disciplínu, která úzce souvisí s mým působením v jednotce dobrovolných hasičů. Začal jsem trénovat, nejčastěji se Štěpánem Sikorou v Mostech nebo v Líštné. Zhubl jsem už deset kilogramů. Dvoumetrovou bariéru v obleku zatím pořádně nepřeskočím, mám s ní problémy. Věřím, že po prázdninách to už zvládnu,“ říká odhodlaně Marek Kubinski.

V letošním roce absolvoval už devět závodů. „Zúčastnil jsem se mimo jiné Werkmana na Hutnickém dni, v Bratislavě jsme s kolegou Štěpánem vyběhli na mrakodrap. Je to zábava, na závodech člověk potká řadu zajímavých lidí. Jsou to vesměs pohodoví borci, kteří se nad nikoho nepovyšují, ba naopak soupeři ochotně poradí, co by mohl udělat lépe,“ vykládá Kubinski. Se svým parťákem možná vyrazí na mistrovství Evropy do Záhřebu.

V průběhu července se Štěpánem Sikorou uspořádali akci Lysák cup – výstup na Lysou horu. Start byl v Malenovicích u hasičárny. Premiérového ročníku se zúčastnilo celkem 11 hasičů z různých sborů.

„Byla mezi námi třiašedesátiletá paní a o rok mladší kolega z Bratislavy. Na sobě jsme měli přilbu, dýchací přístroj, třívrstvý zásahový oblek, hasičské boty. Všechno váží zhruba 20 kilogramů. Trať o délce osm a půl kilometrů jsme zdolali za zhruba čtyři hodiny. Sáhli jsme si až na dno. I navzdory šílenému horku jsme to všichni zvládli. Horskou službu, se kterou jsme byli předem domluvení, jsme naštěstí volat nemuseli,“ uzavírá Kubinski.

Další zprávy z regionu