Marka Míková besedovala s dětmi

Novopečená držitelka ocenění Magnesia Litera Marka Míková navštívila nedávno třineckou knihovnu. S dětmi si povídala o knížkách a poté jim četla úryvky ze svých knížek, které pro ně napsala.

Beseda byla živá a plná zábavy. Foto: ba

Herečka, hudebnice, režisérka, moderátorka a autorka knížek pro děti Marka Míková režírovala inscenaci Dvacet tisíc mil pod mořem, kterou nastudoval loutkový soubor Bajka Těšínského divadla a v sobotu ji uvede v premiéře. U příležitosti návštěvy Českého Těšína zavítala také do Knihovny Třinec, se kterou Těšínské divadlo spolupracuje.

„V třinecké knihovně jsem podruhé, už jsem tady dříve byla na ČteFesTu. Můžu prozradit, že s knihovou jsme navázali spolupráci na bázi přátelství. Setkala jsem se s předškoláky i žáky druhé třídy. Děti byly úžasné. Úryvky ze svých knížek, které jsem jim četla, jsem doplnila loutkovým představením,“ podotkla Marka Míková.

V letošním roce se poprvé stala držitelkou ocenění Magnesia Litera. Zvítězila v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež, bodovala s knihou Kabát a Kabelka, určenou malým i větším dětem. Děj se odehrává v Praze v době pandemie koronaviru. Hlavními hrdiny jsou kabát a kabelka, jejichž život je jako jízda na tobogánu, plný zvratů a nečekaných událostí. Setkají se nakonec?

Spisovatelka má ale na kontě více knih. Rodiče mohou svým ratolestem například přečíst knížku nazvanou Kluk v ohni. Pojednává o příběhu desetiletého chlapce, který se těžce popálil při snaze uhasit požár. Ukazuje dětem, že v každé těžké situaci je potřeba hledat naději.

Další zprávy z regionu