MASka loni nadělila 50 milionů

Kolem 50 milionů korun se v loňském roce podařilo profinancovat Místní akční skupině (MAS) Jablunkovsko. Z projektů minulého roku, které se realizují, stojí za zmínku stavba komunitního centra v Návsí či propojení cyklostezky z Dolní Lomné do Mostů u Jablunkova a Jablunkova.

Komunitní centrum vznikne u rybníků na Černém potoce. Foto: ba

Žadatelem o komunitní centrum byli náveští rybáři a budova se staví hned v sousedství zdejších rybníků. Na jaře má být hotovo. „Budova nebude prioritně určena rybářům, ale jedná se o komunitní centrum, ve kterém se mohou scházet například maminky s dětmi, důchodci a podobně,“ nastínila projektová manažerka MAS Jablunkovska Aneta Koňaříková a dodala, že zázemí zde může najít i Charita Jablunkov či DDM Jablunkov. „Rybáři dostali finanční podporu 3,7 milionu korun,“ dodala.

MAS má za sebou i první výzvy operačního programu životního prostředí. „Finance nám byly přiděleny dodatečně, proto jsme rádi, že se nám podařilo podpořit alespoň jeden projekt na ozelenění dvou sídlišť v Jablunkově. Podmínky Operačního programu životní prostředí jsou složité, a proto jsme rádi, že alespoň jeden projekt bude podpořen,“ řekl vedoucí MAS Jablunkovsko Petr Karlubík, podle kterého ozelenění obou sídlišť vyjde na téměř 5, 5 milionu korun.

„Ani loni jsme nezaháleli v dalších oblastech. Naše MAS získala finanční prostředky z Operačního programu Zaměstnanost na aktualizaci plánu rozvoje sociálních služeb na Jablunkovsku. V současné chvíli jsme organizací, která bude v nejbližších létech zastřešovat a koordinovat rozvoj sociálních služeb, ale i návazných služeb. A díky tomu jsme od letošního února přijali novou posilu do svých řad na pozici koordinátora plánování sociálních služeb,“ pokračoval Karlubík.

Premiéru si loni MAS odbyla při akci Ukliďme Česko. „Zaměřili jsme se na Bystřici, Nýdek a Hrádek a při úklidu jsme narazili i na černou skládku při cestě z bystřických Pasek směrem na chatu Hrádek. Je tam dlouhodobě, protože podle odhozených obalů od potravin, bylo na některých datum spotřeby již v roce 2004,“ pozastavovala se Koňaříková. Do organizování úklidu se MAS pustí i v letošním roce, jen místo ještě není známe. Mělo by ale jít o jiné obce než loni.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu