Menšiny se představí na tradiční přehlídce

Aby spolu lidé mohli dobře vycházet, musí se navzájem dobře poznat. A právě proto pořádá Třinec tradiční Přehlídku národnostních menšin. Už v neděli se mohou přijít lidé pobavit, poslechnout si hudbu a také se i dobře najíst.

Na pódiu se opět představí vystupující z několika zemí. Foto: archiv

„V Třinci žijí lidé různých národností. Je velice důležité, aby měli mezi sebou pěkné vztahy a navzájem se respektovali. Na této akci se lidé mohou navzájem více poznat, podívat se na kulturní zvyky i ochutnat jejich národní jídla. Proto na tuto přehlídku moc ráda chodím,“ poukázala primátorka Třince Věra Palkovská.

Přehlídka národnostních menšin 2022 se bude konat v neděli 17. července od 13 hodin na náměstí Svobody. Poláci, Slováci, Řekové a Romové, kteří v Třinci žijí, představí návštěvníkům svou typickou kulturu prostřednictvím svých tanečních souborů a hudebních skupin.

Návštěvníci se mohou těšit na příjemnou a přátelskou atmosféru a během celého programu také ochutnávat dobroty z národních kuchyní jednotlivých menšin, mezi nimiž nebudou chybět oblíbené bramborové placky se špyrkou či smetanou, speciality na roštu (grilovaná žebra), řecké frappé či plněné pity. Program potrvá až do večerních hodin.

Součástí akce bude i amatérská pěvecká soutěž Třinec zpívá 2022. Náměstí se pak pokusí roztančit a rozezpívat taneční skupina Jedině Amen, školní folklórní soubor Ondraszki, řecká kapela Podeidon, soubor písní a tanců Oldrzychowice, slovenský folklórní soubor Rozsutec a romská kapela Imperio. Městu se na přehlídku podařilo získat krajskou dotaci ve výši 80 tisíc korun.

Další zprávy z regionu