Města už vědí, jak naložit s penězi

Velké plány pro letošní rok mají města našeho regionu. Všechna chtějí dotahovat rozběhnuté projekty a s chutí se také pustí do nových. Lidé se tak mohou těšit například na nová sportoviště, bezpečnější cesty či vodovod.

Letošní rozpočet Českého Těšína pamatuje i na koupi této budovy na Hlavní třídě. Foto: fm

Statutární město Třinec hodlá letos investovat do budoucnosti, dětí a bezpečnosti. Rozpočet města počítá s příjmy ve výši přibližně 683,3 milionu a výdaji 724,3 milionu korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji pokryje finanční rezerva z minulých let.

A jaké jsou priority?  „Samozřejmě doděláme rozjeté projekty. Především jde o dokončení sportovního centra mezi dvěma školami na ulici Nádražní. To vyjde na zhruba 87,4 milionu korun. Do léta bychom chtěli mít hotovou i cyklostezku na Konské. Jde o velkou třicetimilionovou investici, do které jsme se pustili díky získané dotaci,“ řekla primátorka Třince Věra Palkovská. Město chce pokračovat v boji se suchem, a to především v příměstských částech. Na některých místech se bude již budovat vodovod, jinde se teprve zpracovává projektová dokumentace.

Mezi významné investiční plány Českého Těšína pro nadcházející rok patří výstavba víceúčelové sportovní haly, která spolkne 56 milionů korun. Významná suma poputuje i na sanaci areálu v oblasti ulic Frýdecká a Svojsíkova, kde město připravuje dopravní terminál. „Tyto sanační práce jsou důležité, abychom vyřešili zdejší ekologickou zátěž,“ uvedla českotěšínská starostka Gabriela Hřebačková.

Do rozpočtu město zahrnulo i výkup budovy na Hlavní třídě, kde sídlí mimo jiné kancelář Euroregionu Těšínské Slezsko. Podle radnice se jedná o strategicky významnou budovu, a odkoupení je proto jednou z priorit nového rozpočtu. Tato transakce by měla město přijít na 9 milionů korun.

V Jablunkově by na sklonku roku 2019 měli otevřít nové integrované výjezdové centrum, které vyroste na místě hasičské zbrojnice zbourané v roce 2018. Místo v něm najdou nejen hasiči, ale rovněž záchranka a městští strážníci. „Stavba přijde téměř na 43 milionů korun, přičemž Moravskoslezský kraj přispěje částkou přes 20,25 milionu korun a ministerstvo vnitra 4,5 milionu. Městskou pokladnu nové centrum přijde na 18 milionů korun,“ řekl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

V nejvýchodnějším městě České republiky zároveň finišuje oprava domu dětí a mládeže, hotovo má být do konce března. Oprava DDM je vyčíslena na 13,3 milionu korun, přičemž Jablunkovští získali dotaci z IROPu ve výši 9,8 milionu korun. „Tato částka je ponížena o neuznatelné náklady. Jedná se o fasádu, část střechy a další věci, které nejsou potřeba jako zázemí pro kroužky,“ vysvětlil Hamrozi.

Jaké další investice si města našeho regionu na letošní rok naplánovala, si můžete přečíst v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu