Město a kraj opraví společně silnici

Jen málokterá ulice je tak frekventovaná a důležitá, jako Kaštanová na Sosně. Vede totiž k Nemocnici Třinec i k tamnímu sídlišti. Je ale v žalostném stavu a současnému provozu naprosto nevyhovuje. Dobrou zprávou tak je, že se tento rok dočká důkladné rekonstrukce.

Ulice Kaštanová dostane novou tvář. Proměny se dočká i její okolí. Foto: mr

A dobrých zpráv je více. Třeba, že při opravě spojí síly město Třinec s Moravskoslezským krajem. Kaštanová totiž patří mezi krajské silnice. „Na konci roku jsme uzavřeli dohodu o budoucí realizaci stavby. Jak město, tak i kraj na to máme schválené finanční prostředky,“ potvrdila primátorka Třince Věra Palkovská. Upozornila, že to není poprvé, kdy komunikace patří kraji a město společně s ním řeší i rekonstrukci jejího okolí.

„Stalo se tak například u ulice 1. máje, Jablunkovské či Frýdecké. Před nedávnem jsme obdobně rekonstruovali ulici Nádražní. Spolupráci s krajem tedy máme vyzkoušenou, perfektně funguje, výsledky jsou ku prospěchu všem a já si jí velmi vážím,“ doplnila primátorka.

Mluvčí kraje Nikola Birklenová uvedla, že krajští zastupitelé investici schválili na svém zasedání před Vánoci a je součástí krajského rozpočtu. Celkově vyjde rekonstrukce zhruba na 48 milionů korun. 30 milionů poskytne kraj, 18 doplatí město.

Řidiči se mohou těšit, že opravou projde úsek dlouhý 794 metrů. Zároveň vznikne společná cyklostezka o délce 472 metrů, která bude sloužit ke komfortnějšímu a bezpečnějšímu pohybu chodců a cyklistů v dané lokalitě. Podél opravované silnice budou předlážděny stávající chodníky a vybudovány nové, včetně dvou nových nasvětlených přechodů pro chodce. Dojde i k úpravě dešťové kanalizace a doplnění veřejného osvětlení. Součástí stavby je také oprava stávajících autobusových zastávek, včetně jejich zálivů, a to jmenovitě zastávky Třinec, Folvark a Třinec, Dolní Líštná a Sosna sídliště.

Součástí celého projektu bude i úprava nové komunikace na Hřbitovní ulici v délce cca 49 m, která bude sloužit návštěvníkům k vjezdu na parkovací plochy u kostela a u areálu hřbitova.

„S městem Třinec v současné době uzavíráme dohodu o společném zadávání a realizaci. Dokončuje se společná projektová dokumentace a město žádá o stavební povolení. Poté vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele stavby. Předpokládáme, že rekonstrukce začne na jaře letošního roku. Hotovo by mělo být na podzim,“ upřesnila Birklenová.

Další zprávy z regionu