Město a studenti upraví park

Unikátní projekt připravuje v těchto dnech třinecký magistrát ruku v ruce se studenty místního gymnázia a žáky základní umělecké školy. Chtějí rekonstruovat park, ze kterého by se stalo místo odpočinku a zábavy nejen pro mladé. Magistrát akci zaplatí a mladí parku vdechnou život.

Primátorka Věra Palkovská diskutuje se studenty o parku u školy. Foto: mr

„Chceme naše město krásnější a chceme krásnější i okolí naší školy. Proto jsme tady, abychom toho společně dosáhli,“ řekla na úvod pracovního setkání ředitelka Gymnázia Třinec Romana Cieslarová. Konalo se v aule školy a krom studentů na něj dorazila i primátorka Třince Věra Palkovská a lidé, kteří mají na starosti rekonstrukci parku.

„Cílem našeho snažení je vytvořit v parku u školy místo, kde si budete chtít jen tak pobýt, popovídat si s přáteli, odpočinout si, uspořádat nějakou drobnou akci,“ pospala ve zkratce primátorka.

Původně chtělo město parčík s lavičkami, herními prvky a odpočívadly vybudovat u řeky Olše. Tamní obyvatelé ale byli nakonec proti. „Měli jsme ještě jedno vytipované místo, u kina Kosmos, ale tam bude příští rok probíhat velká rekonstrukce. Nakonec jsme tedy vybrali tento parčík,“ je spokojená primátorka.

Město už má vytvořenou studii, jak by měl park vypadat. Na konci dubna si v něm studenti za pomoci odborníků zasadí stromy. „Bude jich 19, právě tolik má škola tříd. Každá třída tedy bude mít svůj strom,“ podotkla arboristka města Halina Lisztwan. Speciální bude i kotvení stromů, které si studenti budou moci sami vyzdobit a upravit dle svých představ.

„Park bude protínat středový centrální chodník. Budou v něm travnaté plochy na posezení, květinové záhonky, lavičky, hrazdy na cvičení, ale také venkovní učebna, která se studentům jistě bude moc líbit,“ přiblížil zahradní architekt Adam Šimonovič. „A protože to má být místo i pro ostatní obyvatele města, vybudujeme zde i pískoviště, přidáme houpačky a upravíme je tak, aby zde chtěli lidé trávit volný čas,“ ujistil architekt.

Den D, kdy park začne sloužit veřejnosti, pak nastane 2. září. „Určitě ještě nebude zcela hotový, studenti by jej měli dotvářet postupně. Mohou v něm pořádat své akce, učit se v něm, setkávat se. Bude to jen na nich, jak park bude žít,“ vyzývá mladou generaci primátorka. Obrátila se také na gymnazisty, kolik si myslí, že bude rekonstrukce parku stát. „Desítky tisíc,“ ozval se jeden z nich, čímž vyvolal pobavené úsměvy na tváři všech dospělých účastníků. „Za takové peníze bychom toho moc nezměnili. Rekonstrukce nás vyjde zhruba na milion a půl. Naštěstí se nám ozvali i nějací sponzoři, takže z rozpočtu města tak velká částka nepůjde,“ pousmála se Palkovská.

Studenti, kteří se pracovní schůzky zúčastnili, jsou z parku nadšení. „Není tady v okolí školy místo, kde bychom se mohli sejít. Doufáme, že se do toho zapojí i ostatní spolužáci a že té šance využijeme. Vždyť v tom parku můžeme pořádat různé akce, malé koncerty, přednášky nebo třeba workshopy,“ shodly se studentky Pavla, Bára a Adéla.

Další zprávy z regionu