Město bezdomovcům uštipuje z benefitů

Jak přinutit bezdomovce, aby opustili Třinec, stále řeší vedení města. Z jednoho parku už nechalo odstranit špinavé lavičky, na nichž bezdomovci sedávali, a nyní se snaží domluvit s různými organizacemi, aby nebyly až tak moc štědré.

Primátorka Třince Věra Palkovská u rozbité a špinavé lavičky. Foto: město

„Dokud se tady u nás budou mít tito lidé dobře, budou zde i nadále pobývat. Ba co více, budou sem ve velké míře dokonce jezdit z okolních měst, jak se to nyní děje,“ řekla primátorka Věra Palkovská.

Město se jako každý rok zapojilo do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Tentokrát vedení magistrátu a úředníci vyrazili na místa, kde se zdržují právě lidé bez domova. „V parčíku, kde by mohli sedět naši senioři nebo maminky s kočárky, polehávají a posedávají bezdomovci. Když jsem se jich ptala, proč nejdou do azylového domu, smáli se, že tam by museli dodržovat pravidla, a hlavně se tam nemůže pít,“ pokračovala primátorka. Zaskočilo ji, když jí jedna žena ukazovala tašku plnou jídla, kterou od jedné z organizací obdržela. „Říkali mi, paní Věrko, nám se tady líbí. Máme v Třinci všechno, co potřebujeme. Je tedy logické, že dokud se situace nezmění, jen tak se jich nezbavíme,“ řekla rázně.

Pro začátek nechalo město dočasně odmontovat v parčíku za hvězdárnou lavičky. Jednak na nich seděli převážně bezdomovci, a navíc byly i umaštěné. Dále spouští kampaň Na cestě z ulice. Spolupracovat na ní budou sociální pracovníci, lidé z neziskových organizací a strážníci městské policie.

Město rovněž začalo jednat se zástupci církví i dalších organizací, aby přehodnotili štědrou výpomoc lidem, kteří se sami nesnaží cokoliv se svou neutěšenou situací dělat a obtěžují ostatní na ulicích a v parcích.

Další zprávy z regionu