Město hledá lék na bolesti Javorového

Javorový, symbol hutnické metropole, má doznat změn. Už delší dobu čelí vedení města kritice, že chata i lyžařský areál nesplňují nároky dnešního návštěvníka a že je potřeba je posunout dál. Proto vznikla pracovní skupina zastupitelů, kteří bez ohledu na politickou příslušnost budou řešit, co dál.

Z Javorového jsou nádherné výhledy do okolí. I proto je to tak moc vyhledávané místo. Foto: Marek Džupin

Před komunálními volbami byla turistická oblast Javorový vrch velkým tématem několika politických subjektů. Lídři poukazovali na špatný stav horské chaty i na nevyužitý potenciál oblíbeného turistického cíle.

Vedení Třince na zasedání zastupitelů oznámilo vznik pracovní skupiny nazvané Javorový vrch. „Jsou dvě témata, která se rozhodně musí řešit napříč politickým spektrem. Jedním je strategický plán města, druhým je využití a budoucnost oblasti Javorový vrch. Proto jsme vytvořili tuto skupinu, abychom všichni společně hledali řešení,“ poukázala primátorka Věra Palkovská. Upřesnila, že skupina nemá žádné rozhodovací pravomoci. Bude pracovat a výstupy přednese zastupitelstvu, které následně rozhodne.

Současný provozovatel turistické chaty Javorový vrch Jiří Valenta má v otázce budoucnosti zařízení jasno. „Řešením je chatu prodat soukromému vlastníkovi. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že je to jediná možná cesta. Podnikatel se vždy bude o svůj majetek starat lépe, s péčí řádného hospodáře,“ argumentoval Valenta.

Pokračoval, že on sám se snaží o chatu starat, ale přece jen se mu nechce investovat do něčeho, co vlastně není jeho. „Ať už by ji koupil kdokoliv, určitě by to bylo lepší, než je současný stav,“ je přesvědčen. Připustil, že pokud by se město rozhodlo objekt prodat, koupi by za určitých podmínek zvažoval.

Provozovatel lanovky, která vede na vrch, Ivo Branný je si jistý, že aby byl Javorový oblíbeným místem návštěvníků, musí se mnohé změnit. „Z mého pohledu by bylo nejlepší, kdyby město svěřilo správu chaty a okolní areál své společnosti STaRS, kde bychom jako společnost rádi pomohli celou problematiku řešit. Zisky z chaty a okolního areálu by tak šly do rekonstrukce zařízení a pomalými krůčky do celého areálu,“ naznačil Ivo Branný.

Ideální by podle něj byla i rekonstrukce lanovky a její protažení až k chatě Javorový. „Bohužel tato akce by byla velmi nákladná a v současné době na ni není vypsána žádná dotace,“ povzdechl si. Přesto by ale podle jeho slov šlo celou lokalitu zatraktivnit. Třeba i tím, že by se v zimě lépe upravovaly nejen sjezdovky, ale i trasy pro běžecké lyžování. „Sjezdovky často nejsou dobře upravené, i když je dost sněhu. To se musí změnit,“ dodal.

Na Javorový míří často školní výpravy na lyžařský výcvik. Ředitel Základní školy Horní Moštěnice Libor Kubík tam byl s dětmi před nedávnem a tento týden se na Javorový dokonce vrátil.

„Co se týče ubytování, byli jsme spokojeni. Musím říct, že Javorový je nádherné místo. Vyjdete ven z chaty a máte pod sebou Třinec jako na dlani. Prostě krása. Na druhou stranu jsme se potýkali s tím, že nebyla dobře upravena sjezdovka. Takže jsme dokonce museli jezdit jinam,“ poukázal ředitel.

Další zprávy z regionu