Město ocenilo stavby roku, jsou odvážné a originální

Odměňovat i motivovat ostatní, to je cíl soutěže Stavba roku, kterou každoročně vyhlašuje město Třinec. Letošní vítězové jsou již známi, prokázali odvahu i estetické cítění.

Radoslav Holeksa a Lenka Andrlíková přebírají první cenu za svůj dům, který si sami projektovali. Foto: SZ

Slavnostní vyhlášení soutěže se konalo v pondělí 17. prosince v obřadní síni třinecké radnice. Přišli stavebníci i autoři nejzdařilejších projektů. „Už je to devatenáctý ročník, a přesto nás tato soutěž baví a dá se dokonce říct, že nás baví čím dál víc. Mám radost, že v Třinci přibývá povedených staveb a že umíme být i v Třinci odvážní a originální,“ usmála se primátorka Třince Věra Palkovská. Cení si nejen originality a odvahy stavitelů, ale také toho, že se do soutěže přihlásili. „Motivují tím i ostatní a jsou inspirací pro všechny, kteří si chtějí zvelebovat své domy,“ pokračovala primátorka. Soutěž je podle ní příležitostí poděkovat všem, kteří zkrášlují svá obydlí či firmy a tím vlastně i celé město.

Odborná komise dostala na stůl patnáct přihlášených objektů ve třech kategoriích – rodinné domy, stavby komerčního charakteru a obnovy fasád stávajících objektů a veřejných prostranství. Do soutěže se mohly přihlásit stavby na území města zkolaudované v období od 1. listopadu 2016 do 31. října 2018. Komise hodnotila všechny stavby velmi pečlivě a posuzovala více důležitých faktorů než jen samotný objekt. Bral se v úvahu celkový vzhled staveb, zpracování architektonických detailů, posuzovalo se souznění stavby s okolím a rovněž terénní úpravy.

Odborná komise vyhodnotila, že ocenění Stavba roku 2018 si zaslouží následující stavby (v soutěži nemusí být vyhlašováno klasicky první, druhé a třetí místo):

Kategorie Stavby pro bydlení

  1. místo – stavba rodinného domu v Lyžbicích. Stavebníky jsou Radoslav Holeksa a Lenka Andrlíková.
  2. místo – stavba rodinného domu v Lyžbicích. Stavebníky jsou Břetislav a Ivona Kocurovi. Autorem návrhu je Přemysl Cieslar.
  3. místo – stavba rodinného domu v Oldřichovicích. Stavebníkem je Tadeáš Kadlubiec. Autorem návrhu je Martina Zelinková.

Kategorie Stavby komerčního charakteru

  1. místo – Flight Park Javorový v Oldřichovicích. Investorem je El Speedo s.r.o. Autorem návrhu je Petr Fraš.
  2. místo – administrativní budova INTEVO. v Oldřichovicích. Investorem je INTEVO. Autorem návrhu je HK Dřestav.

 Kategorie Obnova fasád stávajících objektů a veřejných prostranství

  1. místo – obnova fasády RD v Konské. Stavebníkem je Jan Szopa.
  2. místo – obnova fasády, zateplení a montáž lodžií bytového domu SNP 436/11 v Lyžbicích. Investorem je Bytové družstvo SNP Třinec. Autorem návrhu je Projekční ateliér Zelinka.
  3. místo – obnova fasády, zateplení a montáž lodžií bytového domu Jablunkovská 471. Investorem je Společenství vlastníku jednotek domu č. 471. Autorem návrhu je Projekční ateliér Zelinka.
1. místo – stavba rodinného domu v Lyžbicích. Foto: archiv města

 

2. místo – stavba rodinného domu v Lyžbicích. Foto: archiv města

 

2. místo – stavba rodinného domu v Oldřichovicích.

 

2. místo – Flight Park Javorový v Oldřichovicích. Foto: archiv města

 

3. místo – administrativní budova INTEVO. Foto: archiv města

 

1. místo – obnova fasády RD v Konské. Foto: archiv města

 

2. místo – obnova fasády, zateplení a montáž lodžií bytového domu SNP 436/11 v Lyžbicích. Foto: archiv města

 

3. místo – obnova fasády, zateplení a montáž lodžií bytového domu Jablunkovská 471. Foto: archiv města

Další zprávy z regionu