Město rozdalo ceny za krásné stavby

Lidé, kteří si postavili dům nebo opravili fasádu, se opět mohli zúčastnit tradiční architektonické soutěže Stavba roku. Každoročně ji pořádá třinecký magistrát. I letos vybral vítěze, kteří svými stavbami zvelebují hutnické město.

Vyhlášení výsledků se konalo před Vánocemi. Foto: SC

Soutěž se koná v Třinci 21 let. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v pondělí 20. prosince v obřadní síni Magistrátu města Třince. Vítězové si ocenění převzali osobně. „Za ty roky jsme vypozorovali, jak se novostavby mění. Dříve byly větší, dnes vidíme, že jsou domky spíše úspornější. Rozhodně ale musím říct, že opět bylo z čeho vybírat,“ usmála se primátorka Třince Věra Palkovská.

Toho, že lidé své stavby přihlašují do soutěže, si nesmírně cení. „Jste totiž inspirací pro ty ostatní a za to vám děkuji. Zvelebujete naše město, což je úžasné,“ obrátila se na výherce primátorka.

Do soutěže mohli stavitelé přihlásit stavby zkolaudované v období od 1. listopadu 2020 do 31. října 2021. Komise hodnotila 12 přihlášených objektů ve dvou kategoriích – Stavby pro bydlení a Obnova fasád stávajících objektů a veřejných prostranství. Do další tradiční kategorie – stavby komerčního charakteru – se vloni nepřihlásily žádné stavby a vítěz nebyl vyhlášen.

„Odborná komise ocenila architektonicky zdařilé stavby na území města, přičemž brala v úvahu celkový vzhled staveb, zpracování architektonických detailů, souznění stavby s okolím a rovněž terénní úpravy,“ uvedl architekt města Boris Petrov.

Výherce cena potěšila. Petr Mlčoch, který se svou ženou Ivanou získali první místo v kategorii stavby pro bydlení, prozradil, že základem úspěchu je symbióza s architektem. „Naším cílem bylo vytvořit dům, ve kterém se nám bude žít dobře. A to se nám povedlo. Bydlíme už přes rok a jsme spokojení,“ pousmál se.

Stavba má rovněž spoustu vychytávek, na něž jsou manželé pyšní. „Náš dům působí zdánlivě jednoduše, nicméně má inteligentní systém řízení, můžeme dálkově ovládat spoustu věcí. Topení, stínění světel, až třeba po zabezpečení. Například máme i bezrámová rohová okna, aby se vylepšil výhled na Javorový vrch,“ je spokojený Petr Mlčoch.

Ocenění: stavby pro bydlení

V této kategorii bylo přihlášeno osm staveb. Hodnoticí komise se dohodla, že budou oceněny čtyři.

  1. Rodinný dům v Oldřichovicích. Stavebníkem jsou Petr a Ivana Mlčochovi.
  2. Rodinný dům v Neborech. Stavebníkem jsou Ivo a Jitka Gajdicovi.
  3. Rodinný dům v Lyžbicích. Stavebníkem a autorkou návrhu je Kateřina Häringová.

Obnova fasád objektů a veřejných prostranství

Přihlášeny byly čtyři stavby.

První místo získala Obnova fasády v Oldřichovicích. Investorem jsou Bohdan a Radka Wilkovi.

 

Další zprávy z regionu