Město shání peníze na obnovu škol, vypsalo sbírku

Peníze, materiální i technické vybavení školy, pomoc s logistikou, případně knížky pro školáky. Těmito způsoby se snaží lidé či firmy pomoci školám, které na přelomu července a srpna postihl požár a zničil střechy i značnou část vybavení obou budov.

Požárem a následným hašením poškozená budova Obchodní akademie v Českém Těšíně. Foto: toj

Ačkoliv to nejsou nijak velké částky, i tak to potěší a pomůže. „Velmi si vážíme každé nabídnuté pomoci, ať už finanční, či materiální,“ říká starosta Českého Těšína Karel Kula.

Město dokonce vypsalo veřejnou sbírku a na jeho webových stránkách je k dispozici číslo transparentního účtu, kam může kdokoli přispět jakoukoli částkou. V úterý dopoledne bylo na účtu něco přes 160 tisíc korun.

S pomocí přispěchal také českotěšínský patriot, písničkář Jaromír Nohavica. Tento pátek odehraje v parku Adam Sikory benefiční koncert, který už je vyprodaný.

Jak prozradil ředitel ZŠ Kontešinec Marcel Žebrok, s nabídkou pomoci přímo školu zatím nikdo neoslovil.

„My jsme už nějaké velké firmy oslovili a uvidíme, jak ta jednání proběhnou. Žádosti, které jsem koncipoval já, se týkaly finanční nebo jiné pomoci. Chci věřit, že se ozvou i velké firmy a nějakou finanční částkou naši školu podpoří. Momentálně ale nikdo takový není,“ uvedl Žebrok s tím, že škola přivítá jakoukoli formu pomoci.

Školy potřebují v prvé řadě techniku, počítače, interaktivní tabule. A až budou opraveny poškozené budovy a dojde na stěhování, přijde vhod nové vybavení -lavice, židle, nábytek.

Ani vedení obchodní akademie zatím nevyhlašovalo žádnou sbírku.

„Oslovili nás ale rodiče žáků a partneři školy, k nimž chodí naši žáci na praxi. Dokonce i někteří absolventi volali a ptali se, jak by mohli pomoci. Na něčem jsme se domluvili, takže nějaké dary jsme už získali,“ prozradila ředitelka Obchodní akademie v Českém Těšíně Ivana Nováková.

Dodala ale, že to nejsou nějak zásadní finanční částky. „Jsme ovšem rádi za každou pomoc,“ doplnila.

Zejména na mladší školáky myslí spisovatelka Klára Smolíková, která jako jedna z prvních přispěchala s konkrétní pomocí a Městské knihovně Český Těšín věnovala několik desítek knížek, puzzle a pexeso. To všechno dostanou žáci ZŠ Kontešinec. (toj)

Další zprávy z regionu