Město Třinec se chystá na zimu, upravilo svůj plán údržby

Už se to blíží. Řidiči přezuli auta a doplnili zásoby nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Stejně tak se na sníh a mráz chystá město Třinec, které zaktualizovalo plán zimní údržby.

Ilustrační foto: ŘSD ČR

Plán zimní údržby přesně definuje, co, kde, v jakém časovém limitu a jakým způsobem má být uklizeno. Je veřejně dostupný na internetových stránkách města trinecko.cz.

„Když se do něj obyvatelé města podívají, zjistí, kdo je správcem dané silnice. V Třinci máme cesty, které patří městu. O ty se staráme my. Pak jsou zde krajské cesty, které obhospodařuje Správa silnic Moravskoslezského kraje. Státní silnice, jako je například obchvat Třince, zase řeší Ředitelství silnic a dálnic ČR. A neposledně jsou zde i cesty soukromé. Město samozřejmě může v zimě upravovat jen vlastní silnice,“ vysvětlila primátorka Třince Věra Palkovská. Upřesnila, že se jedná o 240 kilometrů silnic a 70 kilometrů chodníků.

Nový plán zimní údržby jasně ukazuje, čí silnice jsou, a nechybí v něm ani kontakty na patřičné osoby, na které se mohou lidé v nouzi obracet. „Také jsme do něj zapracovali podněty občanů z loňské zimy,“ doplnila primátorka.

Plán údržby ukazuje, které cesty mají při vydatném sněžení či ledovce přednost a upravují se přednostně. „Obecně lze říct, že jde o ty, kudy jezdí hromadná doprava nebo kterou například využívají hromadně lidé jako cestu do práce či k lékaři. Každý člověk by si ale měl uvědomit, že s technikou prostě nejde být všude hned, i když se o to sypači opravdu snaží,“ dodala.

Zimní údržba začíná 15. listopadu 2021 a končí 31. března 2022.

Další zprávy z regionu