Městská pokladna by vydala na MHD zdarma tolik, co stojí oprava dvou škol

Zhruba 120 milionů korun – díky této částce mohou poslední čtyři roky jezdit zvýhodněné skupiny cestujících třinecké MHD zdarma nebo se slevou. Uvolnění dalších peněz by znamenalo, že by Třinec byl ochuzen o jiné potřebné investice.

Ilustrační foto.

„V posledních dnech se na nás obracejí občané s dotazy, jak je to s placením jízdného v městské hromadné dopravě v Třinci. MHD mají v našem městě zdarma už několik let děti do šesti let, senioři nad 70 let, zdravotně znevýhodnění s průkazem ZTP-P včetně jejich průvodce a zdarma je rovněž přeprava kočárku s dítětem,“ shrnula mluvčí třineckého magistrátu Šárka Szlaurová s tím, že kromě bezplatné přepravy jezdí po hutnickém městě s poloviční slevou také děti a mladiství do 15 let i studenti do 26 let a sleva je poskytována rovněž seniorům od 65 do 70 let.

Tato bezplatná přeprava včetně slev ovšem něco stojí. „Z městského rozpočtu jsme za poslední čtyři roky dopláceli dopravci za provozování městské hromadné dopravy zhruba 120 milionů korun. Kdyby byla MHD zdarma pro všechny, za čtyři roky bychom zaplatili dalších 80 milionů korun, což je celkem 200 milionů korun. Za tyto finanční prostředky by se daly opravit dvě školy nebo postavit tři parkovací domy, 12 kilometrů nových chodníků nebo vodovod pro 300 rodinných domů,“ připomněla primátorka Třince Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu