Milíkov přispěl svým občanům na kanalizaci

Částky v řádech tisíců až desetitisíců korun ušetří občané Milíkova. Vedení obce se jim rozhodlo zakoupit materiál na domovní část kanalizační přípojky.

Stavba kanalizace v Milíkově je v plném proudu. Ilustrační foto: ba

Jak zmínil místostarosta Milíkova Jiří Kantor, majitelé rodinných domů v centru obce mají o napojení na nově budovaný kanalizační řad zájem. Přípojek by se mělo realizovat kolem 170 v celkové délce přesahující pět kilometrů.

Spousta domů stojí daleko od hlavního kanalizačního řádu. Tyto přípojky jsou poměrně dlouhé, nejdelší měří přes 160 metrů. Rozhodli jsme se občanům finančně odlehčit tím, že jim poskytneme potrubí na celou délku přípojky,“ vysvětlil místostarosta.

Lidé dostanou šestimetrové trubky o průměru 160 milimetrů, cena jedné přesahuje 600 korun. První kamion přivezl 448 kusů trubek a druhý 392.

Občané Milíkova tak uspořili částku v řádech tisíců korun. „Od hlavního kanalizačního řádu vede přípojka o délce jeden a půl až dva metry, která je ukončena kontrolní šachtou. Přípojka je majetkem obce. A právě potrubí, které vede od baráků do zmíněné šachty, jsme našim občanům poskytli,“ upřesnila starostka Eva Kawuloková.

Projekt a stavební povolení na zhotovení domácí kanalizační přípojky žadatelům uhradí obec. „Pokud ovšem přípojku nepostaví do konce příštího roku, budou muset tyto náklady uhradit,“ řekl Kantor.

Největší investiční akce v Milíkově běží na plné obrátky. Přestože vinou nepříznivého počasí na přelomu jara a léta nastalo mírné zpoždění, stavební práce jdou podle plánu. A až budou hlavní kanalizační řad i veškeré přípojky hotové, pustí se obec do obnovy svých komunikací. „Cesty jsme v posledních letech pouze opravovali, lepili jsme výtluky. Nový živičný povrch jsme už několik let na silnice nekladli, s ohledem na plánovanou výstavbu kanalizace by to byly vyhozené peníze,“ vysvětlila starostka.

Další zprávy z regionu