Miliony z dotací přidaly Hnojníku vrásky

Dotace na různé projekty ve výši 112 milionů korun má přislíbené Hnojník. Peníze může použít například na výstavbu kanalizace nebo rekonstrukci kuchyně ve škole. Počáteční obavy, zda je stihne ve stanovených termínech využít, nakonec byly zažehnány.

Nad obchodem vznikne nový obecní byt. Foto: mr

Na jedné straně přísun financí, na straně druhé starosti, zda se to dá zvládnout. Vedení obce Hnojník tak řeší, do jakých investic se nyní pustí. „Určitě se chystáme vytvořit z nebytových prostor jeden obecní byt na prodejnou Květinka. Dále budeme rekonstruovat sociální zařízení a kuchyně v našich obecních bytech,“ popsal starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Další dotace se týká výstavby splaškové kanalizace. Obecní kasa může být bohatší o 105 milionů korun, což činí zhruba 63 procent z celkových uznatelných nákladů. „Bohužel projekt na vybudování kanalizace je deset let starý, takže ceny za práce se mohou lišit a vybudování kanalizace může stát daleko větší balík peněz,“ povzdechl si starosta.

V podmínkách této dotace je, že musí být vybudována do roku 2024. „Je tedy dost možné, že se touto otázkou bude zabývat až příští zastupitelstvo. My totiž máme před sebou další finančně náročné opravy, které hoří a musíme je zrealizovat,“ argumentoval starosta.

Další dotace je určena na rekonstrukci kuchyně v polské základní škole. Na tuto akci získala obec čtyři miliony korun. „Nejprve nám dali šibeniční termín a my nevěděli, jestli ho zvládneme. Nyní ale přišla z ministerstva zpráva, že na rekonstrukci budeme mít více času. Takže je velká šance, že to stihneme,“ dodal Molin.

Více se dočtete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu