Ministryně předala ocenění Česlavu Santariusovi

Česlav Santarius ze Slezské diakonie převzal ocenění od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Zasloužil si ho za svou celoživotní snahu zkvalitnit a zpříjemnit život seniorům.

Česlav Santarius (vpravo) s ministryní a dalšími osobnostmi. Foto: ministerstvo

Cena Rady vlády pro seniory a stárnutí populace je poděkováním za významný přínos ke zvýšení kvality života seniorek a seniorů. Nyní ji získaly čtyři osobnosti. Je mezi nimi i Česlav Santarius z Třince. Slavnostní předání se konalo v úterý 1. října v Černínském paláci v rámci mezinárodní konference Senioři a lidská práva v ČR.

Česlav Santarius byl oceněný v kategorii Osobnost-profesionál. Byl klíčovou osobou při zakládání Slezské diakonie v roce 1990. Organizace začínala jako jedno středisko s jedním zaměstnancem, dnes má Slezská diakonie 770 stálých zaměstnanců a ročně podpoří zhruba 8000 osob, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci.

„Stáří je součástí života. Každého čeká stárnutí, které může přinášet jisté potíže nebo smutky. Ale také nemusí. Naštěstí jsou mezi námi lidé, kteří práci se seniory obětují svou energii a mnohdy i volný čas. Nejsou to celebrity, které plní stránky časopisů. Jsou to často velmi skromní lidé, kteří se upřímně zajímají o své okolí a jsou připravení nabídnout pomocnou ruku,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a dodal, že ho těší, že ocenění získal člověk, kterého nominoval právě Moravskoslezský kraj. „Pan Santarius je výjimečná osobnost, která je pro své kolegy velkou motivací i oporou,“ dodal.

Další zprávy z regionu