Miroslav Karas pohovoří nejen o Rusku

Hned dvě zajímavé akce si pro návštěvníky připravilo Muzeum Těšínska. Tou první je Historická knihtiskárna aneb jak se tisklo za Jana a Jiřího, která se uskuteční ve středu 23. března mezi 13 až 17 hodinou v Historické budově muzea v Českém Těšíně.

Miroslav Karas působil několik let v Rusku coby zpravodaj České televize. Foto: muzeum

„Návštěvníci se seznámí s knihtiskařskou dílnou vybavenou funkční replikou dřevěného lisu ze 17. století. Dozví se o historii písma a knihtisku a vytvoří si i vlastní tisk Třanovského. To vše za přispění tiskaře Romana Prokeše,“ přiblížila mluvčí muzea Lenka Bichlerová. Doplnila, že akce se koná k příležitosti 430. výročí narození Jana Amose Komenského a Jiřího Třanovského.

Ve čtvrtek 24. března se v rámci činnosti Klubu Muzea Těšínska měla uskutečnit přednáška věnovaná Velikonocům. Je ale přesunuta na jiný termín.

„Místo ní budeme mít jedinečnou příležitost poslechnout si ředitele České televize Ostrava Miroslava Karase, který nám přijede představit svou nedávno vydanou knihu nazvanou A odkud bych asi tak byl?“ upozornila mluvčí.

Kniha podle jejích slov přibližuje Rusko očima zahraničního reportéra. „Autora, rodáka z Karviné, lidé znají prostřednictvím obrazovek nejen jako dlouholetého zpravodaje z Ruska, ale i Polska. Těší nás, že Miroslav Karas přijal naše pozvání, neboť téma je mimořádně aktuální. Doporučujeme rezervovat si místo,“ poradila. Přednáška se uskuteční v 17 hodin v přednáškové místnosti Historické budovy muzea.

Další zprávy z regionu