Místo odhrnování sněhu silničáři látají vozovku

Zatímco milovníci zimních sportů láteří, silničáři si mnou ruce štěstím. Dosavadní průběh letošní zimy se jim totiž docela zamlouvá. Jediné, co je trápí, je poměrně častá ledovka.

Silničáři mají díky mírné zimě čas na jarní práce. Foto: DH

Na Třinecku se sněhová vrstva udržela během aktuální silničářské sezony maximálně pár dní, a to jen v podhorských oblastech. Silničáře trápí mnohem více ledovka. Díky příznivému počasí se ale mohou věnovat i opravám drobných závad na místních komunikacích.

„Tato zima je asi nejteplejší za posledních dvacet let. Teplotně hodně nadprůměrné byly nejen měsíce prosinec a leden, ale vypadá to, že ani v únoru se žádné větší změny nedočkáme,“ hodnotí situaci Dušan Michejda, mistr údržby komunikací ve Smolo Třinec. Společnost zajišťuje na Třinecku oboustranně sjízdnost zhruba 55 tisíc m2 silnic II. třídy a 62 tisíc m2 chodníků.

„V důsledku častého střídání nižších a vyšších teplot nás ale často potrápila ledovka, která se může vytvořit i během několika minut, a to nejen na silnicích, ale také na chodnících, schodech a autobusových zastávkách, které také udržujeme,“ pokračoval Michejda. Upřesnil, že v porovnání s loňskou sezonou, kdy si silničáři zimy také příliš neužili, na údržbu komunikaci spotřebovali ve stejném období zhruba 150 tun posypového materiálu. „K poslednímu dni letošního ledna jsme použili k zajištění sjízdností silnic pouze přibližně 40 tun inertního posypu,“ prozradil.

V současné době, pokud to počasí dovolí, se zaměstnanci společnosti Smolo Třinec věnují hlavně opravám drobných závad na místních komunikacích, opravám a čištění uličních vpustí, ale také už i údržbě a přípravě techniky na jarní čištění města a letní údržbu komunikací.

Další zprávy z regionu