Mladé cukrářky bojovaly v soutěži

Soutěž mladých cukrářů pořádala poslední dubnovou středu Albrechtova střední škola z Českého Těšína. Místem konání byl českotěšínský Avion, ve kterém právě studenti Albrechtovy střední školy mívají praxi.

Jen půl hodiny měly cukrářky na to, aby nazdobily své dorty. Foto: tm

Soutěžící cukrářky byly nervózní, přesto dokázaly, že se v oboru neztratí a předvedly precizní výkony.

Do soutěžního klání se pustilo 12 dívek ze třetího ročníku oboru cukrář. „Jedná se o tradiční soutěž našich cukrářů. Dívky měly za úkol zhotovit dort, který si již předpřipravily. Dopředu upekly korpus a naplnily krémem. Před porotou a hosty pak měly půl hodiny, aby své dílo dozdobily, naaranžovaly,“ vysvětlil ředitel pořádající Albrechtovy střední školy Pavel Cieslar.

Při návštěvě Třineckého hutníku se v zákulisí na své vystoupení připravovala Nela Gelačáková. „Na soutěž se těším, ale cítím obrovskou nervozitu, protože na něčem podobném jsem ještě nebyla. Na druhou stranu se těším, že si vyzkouším něco nového. Alespoň mou práci zhodnotí i někdo jiný než moje mamka,“ svěřila se dívka. „Během půlhodiny budu muset zvládnout i rozhovor s moderátorem a u toho pracovat. Věřím, že se mi nic nepokazí a vše půjde podle mých představ,“ dodala Gelačáková, která neponechala nic náhodě.

V rámci tréninku upekla svůj soutěžní dort babičce k narozeninám. „A všem chutnal,“ usmála se s tím, že základem jejího dortu je tmavý nahřívaný korpus s krémem ze smetany, mascarpone a cukru moučky. Na ozdobu použila ovoce a mléčnou modelovací hmotu.

Že soutěžní klání proběhlo v Avionu, nebylo náhodou. „Avion provozujeme již dvanáctým rokem. Obsluhují zde naši studenti – číšníci a o zákusky se starají cukráři. Naše zákusky jsou české výroby z kvalitních surovin. Jedná se spíše o staré receptury,“ uzavřel ředitel Cieslar.
Vítězkou se nakonec stala Natálie Piętoková s dortem k narozeninám. Na 2. místě se umístila Nela Pavlusová a třetí skončila Silvie Svrčková.

Další zprávy z regionu