Mladí čápi dostali kroužky

Čtyři mláďata čápa bílého ve Vendryni v uplynulých dnech okroužkovala dvojice přírodovědců. Stejným způsobem označila také letošní mláďata vlaštovek a jiřiček.

Čapí mláďata v hnízdě. Foto: PČ

Čápy hnízdící v areálu kravína zemědělské společnosti ve Vendryni okroužkovali Mikuláš Římánek, který je spolupracovníkem Kroužkovací stanice Národního muzea společně s Marií Hánovou. Ruku k dílu přiložila rovněž přírodovědkyně Jitka Szkanderová a také ředitel zemědělské společnosti Paweł Czyž.

„Jelikož dostat se nahoru k čapímu hnízdu bylo velice obtížné, Mikuláš Římanek se s prosbou o pomoc obrátil na místní dobrovolné hasiče. Díky jejich přičinění jsme vylezli po žebříku na komín, kde se hnízdo nachází, vyndali z něho čtyři čápata, snesli je v tašce na střechu a označili kroužky. Posléze jsme je vrátili do hnízda,“ přiblížila Jitka Szkanderová práci svých kolegů.

Dodala, že v hnízdě se nacházeli také rodiče mláďat. „Jakmile jsme vylezli nahoru, poodletěli a zpovzdálí vše sledovali. Když jsme pak okroužkovaná čápata položili zpět, za chvíli se vrátili a hnízdo si trochu upravili,“ pokračovala Szkanderová.

Zdůraznila, že kroužkování čápů, které je na rozdíl od našeho regionu v Čechách velmi rozšířené, by se nemohlo uskutečnit bez pomoci dobrovolných hasičů z Vendryně.

Mikuláš Římánek společně s Marií Hánovou označili ve Vendryni kroužky také další ptáky. Jednalo se zhruba o padesát několikadenních vlaštovek a pět jiřiček.

Další zprávy z regionu