Mladí cukráři předváděli své sladké umění v Avionu

Tradiční soutěž mladých cukrářů pořádala minulou středu Albrechtova střední škola v Českém Těšíně. Místem konání byl českotěšínský Avion, ve kterém právě studenti Albrechtovy střední školy mívají praxi.

Soutěž cukrářů v Avionu. Foto: tm

Do soutěžního klání se pustilo 10 dívek ze třetího ročníku oboru cukrář. Měly za úkol dozdobit dort, který si již předpřipravily. Dopředu upekly korpus a naplnily krémem. Před porotou a hosty pak měly půl hodiny, aby své dílo dozdobily, naaranžovaly. Nápaditosti a improvizaci se meze nekladly.

Dortem v duchu Baníku Ostrava zaujala Markéta Pelánková. „Tři roky jsem hrávala fotbal v Českém Těšíně v ženské kategorii, takže mám k němu blízko. Baníku Ostrava chodím fandit pátým rokem. Na stadioně je neskutečná atmosféra. Chystám se i na výjezd na Spartu,“ svěřila se Markéta Pelánková. „Baník vloni slavil 100 let svého založení, proto mě napadlo udělat baníkovský dort. Největší problém mi dělalo vymodelovat kopací míč a kopačku. Na balon jsem vodou lepila kuličky z fondánové hmoty,“ popsala dívenka, která chodí i na hokej – třinecké Oceláře.

S prvotní trémou zpočátku bojovala Tereza Tomeczková. „Před tolika lidmi jsem ještě nepracovala, bylo to pro mě něco úplně nového. Ale taková zkušenost se mi do života určitě hodí,“ pověděla Tereza Tomeczková, která měla největší obavy, aby jí při práci nepopraskala obmazovací hmota. Je křehká. „Dort jsem ještě ozdobila velikým čokoládovým srdcem. Zde jsem měla strach, aby se nezlomilo. S celkovým výkonem jsem spokojená, i když vím, že by to mohlo být lepší,“ dodala Tereza, která v té době ještě netušila, že skončí na bedně.

Když bylo klání u konce, odborná porota vyhlásila ty nejlepší. Vítězkou se stala Magdaléna Ostráková, na 2. místě se umístila Markéta Anlaufová a třetí skončila Tereza Tomeczková.

Další zprávy z regionu