Mladí sportovci se blýskli výkony

Jeden úspěch za druhým sbírali sportovci z našeho kraje, kteří bojovali na Olympiádě dětí a mládeže v Krkonoších. V celkovém hodnocení všech krajů skončili na stříbrné příčce. K úspěchu přispěl prvním místem hokejový tým, který s devíti Oceláři v sestavě ovládl náročný turnaj.

Krajskému hokejovému týmu loni výrazně pomohli mladí Oceláři. I díky nim slavil nakonec zlatou medaili. Foto: MSK

Na olympiádě sportovaly děti od 12 do 16 let. Hokejový tým ztratil v osmi zápasech jen jednou za remízu s Plzeňským krajem, se kterým se ještě střetl ve finále turnaje a zdolal jej 3:2. „Jsem moc rád, že jsme potvrdili roli favorita,“ zářil spokojeností třináctiletý obránce Ocelářů Dominick Byrtus.

„Největším zážitkem jsou pro mě chvíle po vítězství ve finále. Líbilo se mi i slavnostní zahájení, které se konalo na zimním stadionu v Hradci Králové. Přišlo plno lidí, tak skvělou atmosféru jsem nikdy nenažil. Dobře nás to naladilo, z každého jsem tam cítil odhodlání, aby se ukázal,“ pokračoval.

Oceláři hráli v týmu podstatnou roli a vstřelili více než polovinu branek. „Dávali jsme hodně gólů a Matěj Weiss byl podle mě nejlepším hráčem turnaje. Prodali jsme i zkušenosti z dorostenecké extraligy. Byl na nás spoleh,“ těšilo Byrtuse.

Za základ úspěchu označil týmovou spolupráci. Vůbec se neprojevovala rivalita z okolních klubů, například s hráči Vítkovic, Havířova nebo Poruby. „V extralize jsme soupeři, ale když zápas skončí, jsme kamarádi, pokecáme. S kluky jsme navíc trénovali během covidu a známe se, partu jsme měli super. Vyzdvihl bych ještě i fanoušky. Moc nám svým povzbuzováním pomáhali,“ pokračoval.

Tým z Moravskoslezského kraje měl ale ve finále namále. Po dvou třetinách prohrával 0:2, k obratu přispěli svými trefami i dva třinečtí hráči – Přemysl Trnka vyrovnal a duel rozhodl v předposlední minutě Dominik Řípa. „O přestávce jsme si připomínali, že musíme hlavně více střílet, a v hlavě jsme také měli, že jsme s Plzeňským krajem prohrávali i v základní skupině ve třetí třetině 0:2 a vyrovnali na 2:2. Věřili jsme, že to ještě půjde a zápas otočíme,“ prozradil Byrtus.

Doplnil, že během akce neměli moc času, aby si užili i jiné sporty. „Nebyl jsem nikde. Měli jsme náročný program, odehráli jsme osm utkání během čtyř dnů. Náš denní režim vypadal následovně: snídaně, zápas, oběd, zápas, večeře a ve zbytku času jsme hlavně odpočívali. Také jsme bydleli ve Vrchlabí a Trutnově, kde se hrály zápasy. Byli jsme mimo hlavní dění. Ale medaile jsme přebírali v olympijském domě ve Špindlu, kde proběhlo i slavnostní zakončení a vyhlášení nejlepších krajů. To jsem si také moc užil,“ uzavřel Dominick Byrtus.

Slalomářka brala dvě stříbra
Kromě hokejistů zazářila na olympiádě i lyžařka Sara Folwarczna. V prvním závodě skončila sedmá v obřím slalomu mladších dívek, ale v dalších dvou se probojovala na stupně vítězů. Shodně druhé místo obsadila ve slalomu a paralelním slalomu družstev.

„Minulá sezona se mi hodně povedla, dostala jsem se dokonce do české žákovské reprezentace, takže jsem jela na olympiádu s odhodláním, že se mi podaří nějakou medaili získat,“ připustila Folwarczna. První závod v obřím slalomu se jí moc nepovedl, ale věřila si do dalších dvou a ve slalomu jí to cinklo. „Týmová soutěž byla hodně napínavá a prohráli jsme až s domácím týmem ve finále,“ povzdechla si mladá lyžařka.

Už jen možnost zúčastnit se olympiády ale označila za velký zážitek. „Na zahájení v Hradci Králové jsem byla ve výběru kraje, který šel s naší vlajkou. Moc se mi líbil olympijský dům ve Špindlerově Mlýně. Olympijské závody byly vysílány v přímém přenosu na ČT sport, takže vím, že mě sledovala i spousta kamarádů a známých. To také motivovalo,“ prozradila Sara.
Medaile těsně unikla šachistce Janě Sikorové, která skončila čtvrtá se ziskem čtyř bodů ze sedmi možných.

„S umístěním jsem celkem spokojená, i když jsem původně doufala v lepší výsledek. První den turnaje jsem bohužel prohrála i partie, které jsem měla vyhrát. Druhý den jsem to dohnala a umístila se těsně za první trojicí stejně jako na většině důležitých turnajů,“ vysvětlila Sikorová.

Byla i součástí čtyřčlenného družstva, které obsadilo šestou příčku. „V turnaji družstev se mi dařilo o něco méně kvůli rychlejšímu tempu bleskových partií (3 minuty na partii + 2 vteřiny za tah), které mi moc nevyhovuje. Naštěstí zbytek týmu podal skvělý výkon a šesté místo je pěkné,“ zhodnotila Sikorová. „Nejlepším zážitkem na celé akci pro mě bylo setkat se znovu s lidmi z šachového prostředí. Oba turnaje byly skvěle zorganizované a čas strávený ve Špindlerově Mlýně jsem si velmi užila,“ doplnila šachistka.

Výsledky
Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav a je určena sportovcům ve věku od dvanácti do šestnácti let. Soutěžilo se v deseti sportech a 26 disciplínách.

Zlato: Hokejový tým tvořilo devět Ocelářů. Brankář Matyáš Javorek chytal ve dvou zápasech, ve kterých inkasoval dohromady třikrát a připsal si pokaždé výhru. V obraně nastupovali Dominick Byrtus (1+5), Přemysl Trnka (2+1), Petr Niemczyk (0+1) a Jakub Marek (0+1). V útoku Matěj Weiss (9+4), Dominik Řípa (6+3), Jan Hrček (2+2), Matouš Vrůbel (0+1).

Stříbro: Sara Folwarczna (SKI Mosty) ve slalomu mladších dívek a v paralelním slalomu družstev. Ve třetím startu obsadila sedmé místo v obřím slalomu.

Šachy: Jana Sikorová skončila čtvrtá v šachovém turnaji dívek a šestá v soutěži družstev.

Lyžařský orientační běh: Tereza Kawuloková (OK Silesia) dojela ve sprintu desátá, na krátké trati dvacátá a ve smíšené štafetě šestá.

Běh na lyžích: Tři kilometry klasicky – Magda Jakubiková (SKI Mosty) skončila dvacátá, Kateřina Křístková (TJ Dolní Lomná) byla 22. Tři kilometry volně – Jakubíková 24. a Křístková 22.

Skicross: Izabela Kantor (SKI Mosty) obsadila 26. místo v mladších dívkách.

Další zprávy z regionu