Mladík dostal za zabití muže šest a půlletý trest

Hospodská bitka bude stát možná mladíka Martina Bodzentu z Třince šest a půl roku života. Krajský soud Ostrava jej poslal za zabití padesátiletého muže na tuto dobu do vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Martin Bodzenta u prvního soudního stání. Foto: mr

Krajský soud Ostrava ve čtvrtek 24. října dořešil případ z Třince, který se udál minulý rok v dubnu. Mladík tehdy jednou ranou srazil padesátiletého muže, ten upadl a zemřel. Nyní obžalovanému soud uložil trest ve výši šest a půl roku ve vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. On i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Už od samotného začátku soudního líčení bylo patrné, že rozplést, co se loni v Třinci událo, bude velice složité. „Spousta svědků včetně podezřelého byla pod vlivem alkoholu. Svou roli proto výrazně sehrály znalecké posudky a záběry z bezpečnostních kamer,“ uvedla tisková mluvčí krajského soudu Klára Krystynová. Jak dále řekla, obžalovaný Martin Bodzenta tvrdil, že jen bránil sebe a své kamarády a nešťastnou náhodou padesátiletého muže udeřil tak, že upadl a prudce se udeřil hlavou o asfalt. Nastalo pak u něj krvácení do mozku a na místě zemřel. „Soud ale shledal jeho výpověď nevěrohodnou a účelovou. Během líčení ji totiž několikrát změnil,“ upozornila mluvčí.

Martin Bodzenta si šel loni v dubnu s kamarády k řece opéct párky. Den ale zakončili v restauracích, kde bohužel došlo ke třem konfliktním událostem. Vše vyvrcholilo venku před jedním třineckým podnikem. „Obžalovaný tady potkal člověka, se kterým se už toho večera jednou pohádal. Vznikla rozmíška, do které se zapojil i člověk, který na to doplatil životem,“ popisoval událost žalobce Vít Legerský. Oběť sporu přitom podle všeho pouze chtěla zabránit konfliktu mezi mladíkem a dalším zúčastněným. „Obviněný jej však nečekaně udeřil pěstí do obličeje. Rána byla velice razantní. Muž upadl a prudce se uhodil hlavou o asfaltový povrch. Došlo u něj ke zlomenině lebky, zhmoždění mozku a krvácení do mozku. Na následky zranění, i přes zásah záchranářů, na místě zemřel,“ upřesnil státní zástupce.

Mladík se u soudu ale hájil, že všechno bylo jinak. Popisoval události večera a stavěl se spíše do role oběti. „Napaden jsem byl já a jenom jsem se bránil. Když jsme odcházeli z restaurace, slyšel jsem, jak za námi někdo běží. Otočil jsem se, dotyčný ale uhodil mě i mého kamaráda. Bránil jsem se a rozhodně jsem nechtěl nikomu ublížit,“ tvrdil u soudu obžalovaný. Jak dále řekl, když uviděl, že muž leží na zemi, chtěl se podívat, jak mu je a zda nepotřebuje pomoc. „Jeho kumpáni ale na nás křičeli, ať jdeme pryč. A tak jsme šli,“ vypověděl na začátku soudního líčení obžalovaný mladík.

Další zprávy z regionu