Mlýnka dostává zabrat

Zabránit vylití vody z koryta potoka Mlýnka z koryta má při vydatných deštích nové propojení potoka s řekou Stonávkou. Mlýnka navíc nově musí pojmout i vodu odtékající z mimoúrovňového napojení obchvatu Třince na dálnici D48 mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem.

Ilustrační foto: archiv th

Z toho, co bude s vodou z křižovatky, která je směřována do Mlýnky, měl obavy od začátku stavby obchvatu starosta Třanovic Jiří Tomiczek.

Dlouhodobým problémem podle něj je, že při vydatných deštích se rychle zvedne hladina Mlýnky, ale v místě přítoku do Stonávky nemá šanci dostat se do většího a rychlého toku a začne se rozlévat po okolí.

Východiskem může být výstavba odlehčovacího příkopu, který propojí Mlýnku se Stonávkou o několik stovek metrů dříve. Tím by se objem vody z Mlýnky rozdělil do dvou toků. „Státní pozemkový úřad se stavbou počítá, je v návrhu realizace prvků společných zařízení v rámci pozemkových úprav,“ upřesnil na zasedání zastupitelů starosta. Zastupitelé se během diskuze přiklonili k tomuto řešení. Obec nyní požádá pozemkový úřad o zpracování projektové dokumentace a následně o vybudování vodního díla.

Další zprávy z regionu