Mobilu z e-shopu se žena nedočkala

Marně čekala mladá žena z Třince na mobilní telefon, který si objednala na internetovém portálu. Přišla o více než 14 tisíc korun. Případem se již zabývají třinečtí policisté.

Ilustrační foto: fm

„Jednadvacetiletá žena si na internetovém portálu vybrala mobilní telefon předního světového výrobce a poté 24. března dle platebních podmínek odeslala na bankovní účet požadovanou částku,“ sdělil policejní mluvčí Richard Palát. „Mobilní telefon však přes potvrzení objednávky do dvou dnů dodán nebyl a internetové stránky prodejce jsou v současné době neaktivní,“ uvedl. Doplnil, že žena přišla o částku přesahující 14 tisíc korun.

Třinečtí policisté zahájili úkony trestného řízení pro přečin podvod. Pachateli v případě dopadení hrozí až dva roky vězení.

Policisté opět zdůrazňují, že v případě nakupování zboží na internetu a především na bazarových stránkách je vždy důležité zvážit „výhodnost nabídky“. Je třeba myslet na to, že nemáme možnost zboží si předem prohlédnout, vyzkoušet či ověřit pravost nabídky. „Pokud reagujeme na nabídku zboží, které je v prodeji za zvlášť výhodnou cenu oproti ceně standardní, měli bychom být obzvlášť obezřetní a zcela jistě zvážit platbu předem,“ radí policisté.

Když už se nakupující stane obětí podvodu, měl by to oznámit policii bezodkladně. Nedbat výmluv prodejce, které se mohou týkat například problémů s dopravou nebo časovým vytížením.

„Doporučujeme při podání oznámení vzít s sebou na policii kopii inzerátu nebo nabídky (vždy bychom měli kopii pořídit již před první reakcí na nabídku), emailovou a SMS komunikaci, případný výpis z bankovního účtu nebo jiný doklad prokazující platbu, veškeré získané identifikační údaje k prodejci, tedy emailovou adresu, nick prodejce, bankovní spojení, telefon apod.,“ dodal komisař Palát.

Další zprávy z regionu