Mokřad má sloužit k výuce bystřických školáků

Jedinečný přírodní kout chtějí zachovat v Bystřici. Zastupitelé obce schválili odkup pozemku, který se nachází směrem k místní části Loučka.

Ilustrační foto: tm

„Kdysi krásná lokalita, do které se chodívalo na rande a v zimě hrával hokej, je nyní velmi zanedbaná,“ řekl zastupitelům starosta Bystřice Roman Wróbel. Vedení obce přišlo s myšlenkou udělat z této lokality naučné místo pro zdejší školáky. „Naší představou není dělat zde odpočívadla či relaxační zónu, naopak oblast trošku izolovat od silnice. Mokřad bychom zanechali, jeho okolí uklidili a vyčistili,“ vysvětlil starosta s tím, že součástí by byla jen informační tabule s fotkami, aby lidé, kteří kolem půjdou, věděli, oč se jedná.

Záměr je cílený na děti bystřických škol, které by mohly v rámci výuky trávit ideální studijní dopoledne v přírodě. „Předpokladem realizace je, že získáme dotační peníze. Podmínkou žádosti je vlastnictví plochy. Proto obec chce pozemek odkoupit. S majitelem jsme se předběžně dohodli,“ vysvětlil Wróbel. Zastupitelé následně schválili odkup pozemku, cena není ani 20 korun za metr čtvereční.

Další zprávy z regionu